Hogyan válasszunk ukulelét?


Az ukulele egy annyira menő hangszer, hogy akár átnevezhetnénk u-cool-lelére is :-). Próbálunk meg egy kicsit tájékozódni ezekben a Hawaii hangszerekben. Ahhoz, hogy a válogatás során ne vesszen el a típusok és nagyságok tengerében, készítettünk egy útmutatót, amelyben tanácsot adunk arra, hogyan kell ukulelét választani.

TIPP A KEZDŐK SZÁMÁRA:

Ha a kezdők közé tartozik, és azt kérdezi, hogy mi a „legukulelésebb” ukulele, akkor a válasz a szoprán ukulele. Ez a típus tartozik a leggyakoribbak közé, és pontosan azt kínálja Önnek, ami híressé tette ezt a hangszert: vékony, magas hang, hagyományos testnagyság és standard g/C/E/A ukulele hangolás. Szükség esetén szakértőink segíteni tudnak a választásnál a 0680 021 358 telefonszámon ( Hé-pé 10:00-17:00) vagy a e-mail címen.

A szoprán ukulele egy ideális start minden kezdő számára, beleértve a gyerekeket is.

Az ukulele alapvető típusai:


Az ukulele egy pengetős hangszer, amely Hawaiiról származik, és formáját tekintve a kis gitárra emlékeztet. Rendszerint négy nejlon húrral rendelkezik, és alapjában véve négy típusra osztható fel nagyság szerint:


Szoprán ukulele

A legkisebb (hossza kb. 53 cm), amelyből az ukulelére jellemző magas, vékony hangot tud kinyerni. A szoprán ukulele vásárlása során ügyelni kell arra, hogy a kompakt méreteknek köszönhetően a nyergek viszonylag közel vannak egymáshoz (csak a konktrétabb elképzelés végett: kettő is elférne az első nyeregbe a western gitáron). Mindenképpen olyan zenészek számára alkalmas, akiknek vékonyabb ujjaik vannak vagy a gyerekek számára első hangszerként.

Koncert ukulele

Ne hagyja eltántorítani magát a koncert szó által, ez az ukulele ugyanis valószínűleg a zenészek legszélesebb körét ki tudja elégíteni. Nagyobb teste van (a hangszer hossza körülbelül 58 cm), és hangosabb, teljesebb hangokat kínál, és a nagyobb méreteinek köszönhetően valószínűleg a legtöbb zenész kényelmesen is tudja tartani majd. A nyergek közötti távok a szélesebb ujjaknak is megfelelnek, és a fogólapon szintén könnyedén eljutnak a magasabb fekvésekbe is. A koncert ukulele ideális kompromisszum a kompakt test, klasszikus ukulele hangzás és a játékkomfort között.

Tenor ukulele

Akkor veszik igénybe, ha egy nagyobb hangszert (hossza körülbelül 66 cm) szeretne, és ambíciója, hogy egyre jobban játsszon. A nagyobb testnek köszönhetően a tenor ukulele játék közben szépen hallat magáról, és az előző kettőhöz képest szélesebb és erősebb hangot tud kinyerni belőle. A fogólap ideális a nagyobb kezek számára, és lehetővé teszi, hogy kiélvezze az ukulele játékot annak minden ízében.

Bariton ukulele

A legnagyobb (hossza 74 cm), és érzésre már a kis gitárt idézi. Ne várjon tőle klasszikus magasabb hangot. Ahogy már a megnevezés is utal rá, a bariton ukulele hangzása inkább mélyebb. A hangolás megfelel az első négy (legvékonyabb) húrnak a gitáron. A gitárosoknak ezért ismerős lesz, és kényelmesebben megtanulnak játszani rajta. Lenyűgöző az erős testével és a nagy távolságokkal a nyergek közt. A klasszikus ukulele hangzás iránt érdeklődőknek inkább az első három változat közül kellene válogatniuk.

Egyéb ukulele

Léteznek különböző különleges ukulele típusok is, mint például a basszus ukulelék. Szerkezeti szempontból a hagyományos ukulele formában indulnak ki, és ezt a formát kombinálják különböző szokatlan szerkezeti elemekkel. A basszus ukulele esetében a vastag húrokról van szó, amelyek a zenész számára lehetővé teszik, hogy basszusgitáros E, A, D, G hangolásban játsszon.

Akusztikusan vagy kombóval?

Az ukulele kiválasztása során jó gondolni arra is, hogy hol és hogyan szeretnénk játszani az új ukulelén. Ha megelégszik saját magával, és főként otthon szeretne játszani, valószínűleg elegendő lesz az Ön számára az akusztikus változat. Ha viszont időnként fellépéseket is tervez, inkább a hangszedővel rendelkező változatok egyikét válassza. Egy kábel segítségével az ukulele kényelmesen csatlakoztatható a kombóhoz vagy a keverőpulthoz. Ugyanis az ukulele mikrofonos hangosítása az elő fellépések során elég sok galibát okozhat. Ezen kívül a hangszedő a hang bővítésének lehetőségét is kínálja további effektusok segítségével, és használható a felvételkészítés során is.

Tartozékok

Vásárlás közben ne feledkezzen meg a fontos tartozékokról sem, amelyeknek hasznát veszi. Ezek közé tartozik a hangoló (elég bármilyen csíptetős), tok vagy póthúrkészlet.

Ha a kezdők közé tartozik, jól fognak jönni az Ön számára a játékos iskola részben szereplő publikációk, amelyek az ukulelére irányulnak.

Minden világos?

Ha igen, akkor már semmi sem áll az útjában, hogy játsszon :-). Ha azonban még mindig valami nem világos a választást tekintve, ne habozzon, és hívja díjmentes 0680 021 358 vonalunkat, vagy keressen bennünket a következő e-mail címen: . Munkatársaink szívesen segítenek az ideális hangszer kiválasztásában.

© AUDIO PARTNER s.r.o.

Keresett kifejezések

Kategóriák

Márkák

Kérjük várjon