Hogyan válasszunk klasszikus gitárt

A klasszikus gitár a nagyon hosszú történelemre visszatekintő hagyományos hangszerek közé tartozik, amelynek története egészen a XVII. századig nyúlik vissza. Hogy jól válasszon saját maga, szerettei vagy gyermekei számára, egy vásárlási tanácsadót készítettünk, amelynek címe: „Hogyan válasszunk klasszikus gitárt?”.

TIPP A KEZDŐK SZÁMÁRA:

A klasszikus gitár a nejlonhúroknak köszönhetően megfelelő valamennyi kezdő és gyermek számára is. A nejlonhúrok a fémhúrokkal szemben könnyebbek, és a klasszikus játék, amelyet például a zeneiskolák is oktatnak, megfelelő felkészülés a jövőre valamennyi kezdő zenész számára. A legfontosabb, hogy a klasszikus gitár vásárlásakor figyelni kell (főként a gyermekeknél) a hangszer nagyságát.

Szükség esetén szakértőink segíteni tudnak a választásnál a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 9-17 óra között) vagy a e-mail címen.
  • 1 - Húrláb
  • 2 - Alsó nyereg
  • 3 - Fogólap
  • 4 - Felső nyereg
  • 5 - Hangolókulcsok
  • 6 - Nyak
A webshopunkban a Gitárok szekcióban két olyan kategóriát talál, amely a kezdők számára talán azonosnak tűnhet, azonban alapvető különbségek vannak közöttük. A klasszikus gitárok és akusztikus gitárok kategóriájáról van szó.

A klasszikus gitárt, amelyet talán „spanyol gitár” néven ismernek, a komolyzenében és a flamenco-ban használják. Széles (nem beállítható) nyaka van, egyenes (nem lekerekített) fogólapja és itt nejlonhúrokat használnak. Figyelem, a fémhúrok valóban nem húzhatók fel a klasszikus gitárra, mivel az erősebb húzásuk miatt letörhetne a húrláb, és tönkremehetne a hangszer. A klasszikus gitáron az ujjakkal játszanak (nem pengegővel).

Ezzel ellentétben az Akusztikus gitárok (vagy más néven western gitárok is) fémhúrokkal vannak felszerelve, és többnyire pengetővel játszanak rajtuk, és a klasszikus gitárokkal összehasonlítva keskenyebb és lekerekített fogólappal rendelkeznek, és hallhatják őket a country, folk, pop, rock, stb. zenében.

Klasszikus gitár vásárlásakor gyermekek számára fontos, hogy a hangszer nagysága megfeleljen a gyermek magasságának. Csak így fognak tudni a gyermekek jól játszani a gitáron. Ahogy a gyermek nő, vele együtt kell „nőnie” a gitárnak is.

 

A klasszikus gitárok felosztása a nagyság szerint


1/4 - Negyedes gitárok

Az egynegyedes gitárok a legkisebbek számára készültek, 4-6 éves korú és 100-115 cm magas gyermekek számára.

1/2 - Feles gitárok

Egy szinttel magasabban vannak a feles klasszikus gitárok. Ez megfelel a 6-8 éves korú és a 115-135 cm magas gyermekek számára.

3/4 - Háromnegyedes gitárok

A „háromnegyedesek” a 8-11 éves korú és 135-150 cm magas gyermekek számára készülnek.

7/8 - Hétnyolcados gitárok

A 7/8-os gitár áll a legközelebb a teljes nagyságú gitárhoz. Ez megfelel a 11-13 éves korú gyermekek vagy olyan személyes számára, akik testmagassága 150-160 cm.

4/4 - Teljes méret

A teljes méretű klasszikus gitárt 13 év feletti gyermekeknek vásárolják, vagy általában véve mindenkinek, aki 160 cm-nél magasabb.

Felosztás a korpusz alapján

Korpuszként a gitár testét jelöljük. A kidolgozás módja határozza meg a hangszer hangzás tulajdonságait és a végső árat is.

• A legelterjedtebb klasszikus gitárok úgynevezett rétegelt (lemezelt fatábla) korpusszal rendelkeznek. Ezek a hangszerek alkalmasak kezdők számára abból az okból is, hogy nagyon minimális karbantartást igényelnek. A rétegelt korpusszal rendelkező gitárok ideálisak az utazáshoz, a tábortűz mellé, és így tovább, mivel egyszerűen ellenállók a környezeti hatásokkal szemben.

• A következő szinten a félmasszív gitárok szerepelnek. Ez a megnevezés azt takarja, hogy az elülső lap masszív fából készült. Az oldalak és a hátsó lap pedig rétegelt anyagból van. A félmasszív gitárok általában véve gazdagabb és teltebb hangot adnak. Egyúttal csak minimális nedvesség ellenőrzést igényelnek a tárolási helyen, mivel a masszív fa még „dolgozik”.

• A legmagasabb szinten a teljes masszív gitárok vannak. Azok első lapja, az oldalsó részek (ún. oldallapok) és a hátsó lap masszív fából készült. A felhasznált anyagok minősége itt van a legmagasabb szinten, ami természetesen pozitív hatással van a hangzásra. A teljes masszív gitárok egyúttal a legérzékenyebbek a környezeti hatásokra, és ezért gondosan kell ellenőrizni a nedvességi szintet a tárolási helyükön.

Tartozékok

A vásárlás során ne feledkezzen meg a megfelelő klasszikus gitár tartozékokról sem. Ezek közé tartozik a hangoló (elegendő bármilyen csíptetős), kemény tok vagy puha tok, pót nejlon húrszett és állvány, amelyben a gitár úgy fog festeni akár egy királynő :-).

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon