Hogyan válasszunk gitár kombót?

Ahhoz, hogy az elektromos gitár megszólaljon, csatlakoztatni kell egy gitárhangosító berendezéshez. Ilyen gitár hangosító berendezésnek tartjuk a gitár kombókat és gitár erősítőket is hangfallal összekötve. Tekintettel arra, hogy számos gitár kombó fajta létezik, megkönnyítjük az Ön számára a vásárlást a jelen útmutatónak köszönhetően, amelynek témája a „hogyan válasszunk gitár kombót?”.

A gitár kombó egy olyan berendezés, amely magában kombinálja az erősítőt és a hangszórót. A kombó ily módon egy egyszerű mód arra, hogy elérje az Ön által várt jövőbeli hangzást. Elég csatlakoztatni a dugaszaljzatba, összekötni egy hangszerkábel segítségével a gitárral, és már kezdhet is játszani.

TIPP A KEZDŐK SZÁMÁRA:

Ha a kezdők közé tartozik, és az első kombóját keresi otthoni gyakorlás céljából, javasoljuk, hogy egy 30 - 50 Watt teljesítményű tranzisztoros kombót szerezzen be. Egy kezdő számára teljesen elég az ilyen kombó. Szükség esetén szakértőink segíteni tudnak a választásnál a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 9-17 óra között) vagy a e-mail címen.

A gitár kombók felosztása


Tranzisztoros kombók

A tranzisztoros kombó előnye elsősorban az állandó hang. A hang élesebb és kellemes a tiszta csatornája. Az otthoni gyakorláshoz elegendő egy kisebb méretű, 10 - 50 Watt teljesítményű kombó. Ideális esetben kétcsatornásnak kell lennie, vagyis egy tiszta és egy torzított (Clean/Drive) csatornával kell rendelkeznie. Előnye lehet az Aux kimenet az mp3 lejátszó vagy telefon csatlakoztatására playback miatt a gyakorlás közben. Számos kombó van felszerelve fülhallgató kimenettel is (Phones Out). A tranzisztoros kombó karbantartása nem igényes, viszonylag „irgalmas” a kezdeti tökéletlenségekkel szemben is játék közben és mindenekelőtt elfogadható az ára.

Hibrid kombók

A hibrid kombók kombinálják a tranzisztoros és elektroncsöves áramkört. Túlnyomó többségben az ún. hibrid berendezésekben van egy elektroncsöves vagy lámpás előerősítő (preamp) és egy tranzisztoros végső erősítő (poweramp). A lámpás preamp nagyobb hangdinamikát biztosít, hasonlóan, mint a csupán lámpás berendezéseknél, és a tranzisztoros preamp-nek köszönhetően megmarad a kedvezőbb ára. Éppúgy, mint a tranzisztoros hangosító berendezéseknél, lehet Aux In bemenettel és fülhallgató kimenettel felszerelve.

Modellezős kombók

Ezek a hangosító berendezések rendszerint tranzisztorosak, kivételes esetekben lehetnek hibridek is. A modellezős kombókra jellemző, hogy azok előerősítőjében (preamp) ráadásképpen egy digitális processzor is van. Ez képes különböző hangfajtákat, torzítást, hangosító berendezés típusokat szimulálni, és legtöbb esetben itt modulációs effektekkel (chorus, echo, tremolo) is találkozhatunk. Az Aux bemeneten és fülhallgató kimeneten kívül ezek a kombók gyakran tartalmaznak egy USB kimenetet is a gitár számítógépre történő feljátszására.

Lámpás kombó

A lámpás kombó tartozik a legdrágábbak közé, aminek megvan a maga magyarázata. Az előerősítő és a végső erősítő is itt lámpákkal (elektroncsövekkel) van felszerelve, ezért ezeket a hangosító berendezéseket teljes lámpás berendezéseknek is nevezik. Hangzásuk rendkívül dinamikus, és élő zenekaros játéknál a legjobban érvényesülnek hangilag a többi hangszer (elsősorban dobok) mellett, mivel a lámpák erősítik a szélesebb frekvencia spektrumot. Különbség van a teljesítményben is; egy 15 - 30 wattos kombó vagy erősítő problémamentesen „betölti” a kisebb és közép nagyságú pódiumokat. Általában véve ezek a hangosító berendezés típusokat a mai napig nem múlták felül.

Akusztikus kombók

Bár logikus ellentmondásnak tűnhet, léteznek akusztikus kombók is. Ezek természetesen teljes mértékben elektromosak, az „akusztikus” elnevezésük azonban azt jelöli, hogy az elektroakusztikus gitárokhoz készült hangosító berendezésekről van szó. Ezek a kombók rendszerint ún. XLR bemenettel is fel vannak szerelve, amely a mikrofonhoz szükséges. Minden egyes zenész, aki elektroakusztikus gitáron játszik és énekel, megtalálja az optimális választást az akusztikus kombóban.

 • 1 - Gitár bemenet
 • 2 - Lábkapcsoló bemenet
 • 3 - 1. csatorna hangerőszabályzó
 • 4 - 1./2. csatorna kapcsoló
 • 5 - 2. csatorna torzítás
 • 6 - 2. csatorna hangerő
 • 7 - Magashang ekvalízer
 • 8 - Mélyhang ekvalízer
 • 9 - Effektek
 • 10 - Zenelejátszó bemenet
 • 11 - Fülhallgató kimenet

Kiválasztás a hangszórók száma és nagysága szerint

A különböző nagyságú hangszórók különböző jellegű hangokat adnak. Míg a kisebb hangszóró konkrétabb lesz a magasabb frekvenciákon, a nagyobb hangszórók alkalmasabbak az alacsony és basszus frekvenciák számára. Általában elmondható, hogy a nagyobb hangszóróval vagy több hangszóróval rendelkező kombó hangzása teljesebb lesz.

A hangszórók aránya a gitár kombókban és hangfalakban mindig hüvelykben van megadva. Az abszolút standardot a tizenkét hüvelykes hangszóróval rendelkező kombók jelentik, amelyek jelölése 1x 12“. A kisebb kombókban találhatunk 1x 10“ hangszórót, ezzel ellenkezőleg, a nagyobb teljesítményűeknek lehet 2x 12“ hangszórójuk.

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon