Hogyan válasszunk billentyűs hangszert (keyboardot)

A keyboardok vagy más néven billentyűs hangszerek egy ideális kezdetet jelentenek valamennyi zenész számára, aki meg akar ismerkedni a billentyűs hangszerekkel vagy pedig egy egyszerű billentyűs hangszerre van szüksége számos hangfajtával a saját stúdiójába, a próbaterembe vagy a pódiumra. A billentyűs hangszerek a kezdők és haladók számára is különböző hangok, hangzások, effektek, aláfestő hangok forrásaként vagy a ritmikus hangfelvételek és egyéb minták (sample) készleteként is szolgálnak. Saját maguk is láthatják, hogy a megfelelő keyboard kiválasztása nem is olyan bonyolult, és kiváló választást jelent a kezdő zenész számára, aki bármilyen hangszeren való játék mellett döntött.

TIPP A KEZDŐK SZÁMÁRA:

A kezdethez bármilyen hagyományos billentyűs hangszert javasolunk (például a Yamaha márkát) dinamikával. Egy ilyen hangszerrel egy kezdő sem vét hibát. Szükség esetén szakértőink segíteni tudnak a választásnál a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 9-17 óra között) vagy a e-mail címen.

Kiválasztás a billentyűzet szerint

Billentyűs hangszerek billentyűleütés dinamika nélkül
Billentyűs hangszerek billentyűleütés dinamikával

A billentyűleütés dinamika azt jelenti, hogy a hangerősség és a fellépés (ún. attack) hangra a billentyűlenyomás erőssége van kihatással, hasonlóképpen, mint a zongoráknál. Billentyűs hangszerek billentyűleütés dinamika nélkül könnyebben kezelhetők, amit főként a kezdő fog méltányolni. Másrészről azonban a billentyűs hangszerek billentyűleütés dinamika nélkül jobban felkészítik az esetleges átmenetre a zongorára. Ami a billentyűzet terjedelmét illeti, a billentyűs hangszerek többnyire 5 oktáv (61 billentyű) körül mozognak, azonban ez a terjedelem a hangprocesszoroknak köszönhetően nem lesz túlságosan korlátozó.

A keyboardok funkciója

A keyboardok főként alapvető billentyűs hangszerekként szolgálnak, amelyeken lehet kísérőzenét és melódiát is játszani egyszerre. A beépített hangprocesszornak köszönhetően ezen felül még a zenei aláfestés lehetőséget is alkalmazhatják, csakúgy, mint az automatikus akkordokat vagy a dobritmusokat. A keyboardoknál találkozhatunk számos funkcióval és paraméterrel, amelyek közül a legfőbbeket meg is magyarázzuk.

Index – Ez a kifejezés eredetileg az orgonagyakorlatból került átvételre és a hangok sokaságát jelöli, amelyeket a billentyűk tartalmaznak, tehát, hogy mennyi zongora-, gitár-, vonós hangszer-, szintetizátor-, különböző effekthangot találnak bennük, mint például az autók, stb.

Polifónia – Ez az érték határozza meg, hogy mennyi tónust, illetve hangot lehet egy pillanatban lejátszani.
Rendszerint érvényes, hogy egy hangzásra egy hang jut, de az olyan effektek felhasználásával, mint a késleltetés (delay) vagy a visszhang (echo) az egy hangzásra eső hangszámok megnőhetnek

Arpeggio – az akkordok lejátszásának módja, amikor nem minden tónus játszik egyszerre, hanem egyik a másik után. A billentyűs hangszereken ezt rendszerint úgy viszik véghez, hogy kiválasztják a hang-, taktus- és tempósorrendet, és a billentyűk ezt a szekvenciát játsszák le, többnyire kísérőként

Kíséret, dob, vonós és oktató programok – A legtöbb billentyűs hangszer magába foglalja az előre beállított kíséretet a legismertebb stílusok alapján, hogy a zenészek kipróbálhassák az adott dalt szinte a teljes zenekarral. A kíséretek a billentyűkben lehetnek tisztán csak dob aláfestés formájában elhelyezve, vagy több hangszert is tartalmazhatnak. Ehhez nagyon gyakran kötődnek az oktató programok, ahol is a billentyűs hangszerek megmutatják a tanulmányozott darab hangszerkezetét, és szemléltető módon vezetik a hangszeren játszót a helyes billentyű megnyomásához

Transpose, dual és split funkciók – Néhány billentyűs hangszer lehetővé teszi a haladóbb munkát is a billentyűzettel, ahol is a kiválasztott helyen felosztható, és a billentyűzet mindegyik feléhez más indexet lehet hozzárendelni, és így basszus kísérettel zongorahangon játszhat, és a melódiát pedig hegedűhangon. A dual funkció lehetővé teszi, hogy egy hanghoz két indexet rendeljen, tehát egy billentyű leütésével felcsendül a megfelelő hang két indexben egyszerre. A billentyűzet szintén transzponálható bizonyos esetekben a transpose funkció segítségével, és így az egész eltolható a kívánt hangszámmal felfelé vagy lefelé.

Effektek – Bizonyos hangszereknél találunk effekt processzorokat is, amelyek valós időben módosítják a hang hangzását a megadott paraméterek alapján. A leggyakrabban kínált effektek közé tartozik a reverb, delay, hangszínkiemelő vagy a különböző térsztereó effektek.

A billentyűs hangszerek bemenetei és kimenetei

Fülhallgató kimenet és hangszórók – A billentyűs hangszerek nagy előnye kétségkívül az a tény, hogy módosítható rajtuk a reprodukció hangerőssége, így lehetővé teszik számunkra a játékot úgy, hogy egyszerre halljunk jól és senkit se zavarjunk. Ehhez használható a hangerőszabályozás, amely be van építve a hangszórókba, vagy pedig a fülhallgatón keresztüli hallgatás.

Aux in – Néhány billentyűs hangszer lehetővé teszi egy külső hangforrás csatlakoztatását, mint pl. CD lejátszó, ipad vagy okostelefon, amelyről lejátszhatja kedvenc dalait, és megpróbálhatja kísérni azokat vagy éppen eljátszani közvetlenül a melódiát. A Yamaha társaság a kiválasztott modellekben beépítette a Melody Suppresor funkciót is, amely elnyomja a dalvonalakat a darabban, és lehetővé teszi így a kiemelkedést.

USB kimenet - A keyboardok általában nagyon jól kommunikálnak a modern technológiákkal, és így gyakorlatilag valamennyi modellen manapság találunk USB interfészt, amely használható a számítógéphez vagy pl. flash disk csatlakoztatására is. Az így összekötött perifériáknak köszönhetően lehetőség van a hangok elmentésére, amelyek a saját komponált és hangrendezett dalból állnak összege vagy éppen új hangokat feljátszani a billentyűkre. Akik zenei szoftverrel dolgoznak, nagyra értékelik majd a lehetőséget, hogy a billentyűs hangszereket csatlakoztatni tudják USB-n keresztül mint MIDI kontrollert, és ennek köszönhetően könnyebben tudják rendezni a dalokat a számítógépben.

Tartozékok

A billentyűs hangszerekhez sok mindenre nem lesz szüksége, azonban oktatási célokra jól jön majd egy kotta állvány és egy jó zárt fülhallgató. Ha nem áll rendelkezésére elegendő hely a billentyűs hangszeren való játszáshoz, mindenképpen javasoljuk, hogy vásároljon egy állványt és egy széket. Ha a billentyűs hangszeren van ún. sustain pedál bemenet is (a zongora nem tompított húrjainak felel meg), és ez a pedál nem része az alapfelszerelésnek, akkor vásárolhat külön pedált is. Üzletünkben probléma nélkül talál számos billentyűs hangszer tokot arra az esetre, ha valahová el kellene vinnie a hangszert.

Minden világos?

Ha a billentyűs hangszerek kiválasztásával kapcsolatban valamiben még mindig nem biztos, akkor feltétlenül keressen bennünket a 0680 021 358 telefonszámon vagy a következő e-mail címen: . A munkatársaink szívesen kiválasztják Önnel a megfelelőt az Ön szükségletei alapján.

Kellemes zenélést kívánunk! :-)

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon