Hogyan válasszunk keverőpultot

Egy koncert hangosítása keverőpult nélkül lehetetlen. Ezen kerül módosításra a hangszerek hangzása, hogy jól illeszkedjenek egymáshoz és kiegyenlítsék azok aránytalanságát úgy, hogy jól hallható legyen mind, egy se domináljon és egy se vesszen el. A keverőpultok felhasználása azonban sokkal szélesebb körű. Speciális keverőpultok nélkül nem boldogulnának a DJ-k, jó szolgálatot tesz a próbatermekben is, és használhatják őket a billentyűs hangszereken játszók is, akik több hangmodullal és samplerrel rendelkeznek, továbbá maguk szeretnék beállítani a hangerőarányokat. A keverőpultokból ezért sokfajta létezik, kezdve a legkisebbektől, két vagy négy csatornával, egészen a digitális pultokig 64,88 vagy 168 bemenettel, amelyeket a koncerteken a híresebb zenekarok használnak. Hogy jobban tudjon tájékozódni az egyes típusok között, egy hogyan válasszunk keverőpultot témájú vásárlási tanácsadóval készültünk.


TIPP A KEZDŐK SZÁMÁRA:

Ha egy egyszerű keverőpultot keres a hangosító felszereléséhez valamilyen bárba vagy próbaterembe, elég lesz Önnek egy legfeljebb 10 csatornával rendelkező keverőpult. Ez lehetővé teszi az Ön számára, hogy csatlakoztassa a hangszereket, mikrofonokat, külső hangforrást, és így tovább.

A pult kiválasztásánál szívesen segítenek szakértőink. Felveheti velünk a kapcsolatot a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 9-17 óra között) vagy a e-mail címen.

A keverőpultok alapvető áttekintése

A felhasználási cél szempontjából a pultok felszereléseikben különböznek. A DJ-k számára készült pultok esetében nem hiányozhat az ún. crossfade a két gramofonból érkező jel átfedésére és a hangkiegyenlítők, amelyek lényegesen módosítják a hangzást. Eltérőek a bemenetek is. A DJ-pultok sztereofonikus jelekkel dolgoznak, és lehetővé kell tenni a gramofonok csatlakoztatását, ehhez pedig megfelelő előerősítőkkel is fel vannak szerelve. Ezzel ellentétben a koncertek hangosítására használt pultoknál a mikrofonbemenetek vannak túlsúlyban, amelyek többnyire linkes módban is felhasználhatók, és időnként néhány további linkes bemenet - gyakran sztereofonikus - is kiegészíti őket, ahova is csatlakoztatható a dobautomata vagy valamilyen lejátszó. A kisebb pultok rendszerint erősítővel is kiegészülnek.


A keverőpultok különböznek konstrukció szempontjából is, az analógokon kívül egyre nagyobb teret kapnak a digitálisak is. Ezek esetében egyszerű különböző beállításokat elmenteni a memóriába. Ez jól jön a fesztiválokon, ahol több zenekart is fel kell hangolni. Nagyszámú integrált effektussal is rendelkeznek a hang kezelésére, így nincs szükség további különböző effektusok megvásárlására. Tekintettel arra, hogy számítógépes csatlakozással is fel vannak szerelve, helyettesíthetik a hangkártyát is, illetve jól felhasználhatók az egyes hangszerek feljátszásához is hangsávonként. A magasabb árat így kiegyensúlyozza a nagyobb számú funkció.

A pult kiválasztása

A pult kiválasztásánál tudatosítani kell, hogy mire fogjuk használni, és milyen igényeink vannak:

1 - a jelforrás meghatározása (gramofonok, hangszerek, mikrofonok)
2 - a pulttípus kiválasztása (a DJ-ek számára, beépítette erősítővel, analóg, digitális)
3 - a csatornák számának meghatározása
4 – csatornaigények (a hangkiegyenlítő sávjainak számára, inzertek a bemeneteknél, solo/mute üzemmódok)
5 – az effekt hurkok száma és kimenetek a lehallgatáshoz
5 – a kimenetek száma és típusa
6 – további követelmények (beépített reverb, digitális USB kimenet, lejátszó csatlakoztatása a zene lejátszásához a teremben a koncert előtt)

A keverőpultok felosztása


Egyszerű keverőpultok

Kis együttesek - például folk duók - hangosítására használhatók, de megfelel az olyan zenészeknek is, akik elektromos zenével foglalkoznak, és több különböző hangszerrel rendelkeznek. Ezeknek a pultok legalább néhány bemenetnél hangkiegyenlítővel rendelkeznek, és többnyire két send található rajtuk a külső effektusok csatlakoztatására.
A kis méretek megtartása érdekében időnként a húzható potenciométerek helyett forgósakat használnak.

Rackes pultok

Ezeket az egyszerű pultokat nem az asztalra helyezik, hanem a többi berendezés közé szerelik be a rackbe. Gyakran használják a billentyűs hangszereken játszók, akik több hangmodult is alkalmaznak. Az alacsony 1U magasságú pultok redukálják a vezérlést, amikor is a hangerősség és a panoráma csak forgós potenciométerekkel állítható be. Időnként egy effektus hurokkal is rendelkeznek.

DJ-keverőpultok

Ezek alapját rendszerint két sztereofonikus csatorna képezi, amelyekhez csatlakoztatják a gramofonokat vagy egyéb lejátszókat és kontrollereket. A kulcsfontosságú elem az ún. crossfade, amely lehetővé teszi a két sztereó csatorna átfedését. Minden egyes csatorna egy 3-sávos hangkiegyenlítővel rendelkezik, amely lehetővé teszi az adott sáv jelentős felerősítését vagy elnyomását (egészen a teljes eliminációig). Az igényesebb DJ-k keverőpultjai azonban több csatornával is rendelkezhetnek. Rendszerint nem hiányzik róluk a mikrofonbemenet sem. A többi pulttól eltér a bemenetek tekintetében is. Míg a legtöbb pult canon (XLR) konnektorokat alkalmaz a mikrofonokhoz és jack bemeneteket (RTS), a DJ pultok linkes cinche (RCA) bemenetekkel rendelkeznek.

Koncerthangosító pultok

Legalább 16, de gyakran akár 24 vagy 32 teljesen felszerelt, 3-sávos de gyakrabban 4-sávos hangkiegyenlítős csatornával rendelkeznek, legalább kettő vagy akár négy send-del, amikor is kettőt a független monitor utakra és kettőt pedig a hurkos effektusokra használnak. A jobbaknak legalább két, de akár négy alcsoportjuk is van, amely felhasználható a doboknál vagy a kórusoknál.

Powermixek - keverőpultok beépített erősítővel

Ez a berendezés kombinálja a kisebb pultot a beépített erősítővel. Alkalmas a kisebb akciók hangosítására, de akár a zenekari próbákra is.

Digitális keverőpultok

A digitális keverőpultok tartoznak a legmodernebbek közé. Gyakran távvezérelhetők például táblagép segítségével, és így a hang módosítható és beállítható különböző helyekről a teremben. A digitális keverőpultok további előnyei főként a különböző effektusok jelenléte, kisebbek és könnyebbek, valamint előbeállítások is elmenthetők rájuk, amelyeket például a koncert előtt előhívhatnak egy gomb megnyomásával.

A keverőpultok felépítése

Minden egyes pult három részből áll: bemenő, keverő, kimenő. A több csatornából álló bemenő részbe érkeznek az egyes jelek, amelyek további módosításokon esnek át. A keverőrészben az egyes csatornákat összekeverik, és az egyes kimenetekhez rendelik hozzá őket. A kimenő részben a jel tovább kezelhető, minimálisan a potenciométerrel szabályozható a hangerő.


A legegyszerűbb pultok, amelyeket gyakran keverőpultoknak is neveznek, egyszerű konstrukcióval rendelkeznek: csak a hangerősség beállítását teszik lehetővé az egyes csatornákon és esetleg a sztereó elosztást. A tökéletesebbeknek van egy potenciométerük a bemenő szint beállítására, és egy húzós vagy forgós potenciométerük a jel hangerősségének szabályzására. Ezt ezután elküldik a keverőrészbe. Nem hiányzik róluk egy következő potenciométer sem a sztereó elosztás beállításához. Többnyire minden egyes csatorna még hangkiegyenlítővel is el van látva.


A felsőbb kategóriájú pultok szintén fel vannak szerelve inzertekkel legalább a mikrofoncsatornákon, amelyek lehetővé teszik külső effektek hozzárendelését is a bemenő szint beállítását követően a jel feldolgozása érdekében - ilyenek például a kompresszorok. Egyes pultoknak van beépített egyszerű kompresszoruk. Az egyes csatornáknak gyakran van lehetőségük a kikapcsolásra vagy éppen ellenkezőleg a szóló üzemmódba való átkapcsolásra, ami jól jön a hang beállítása során.


Fontos az a szekció is, amely a SEND konnektorokon lévő egyes kimenetekbe küldött jel szintjét vezérlik. Ezeket további külső effektusokhoz használnak fel az effektus hurokban (AUX) és a lehallgatásnál (MON). A segédkimenetek száma nagyon fontos, mivel ez dönt a különálló lehallgatási utak számáról, és arról, hogy mennyi különböző különálló effektus csatlakoztatható rájuk. Egyes pultoknak van reverb típusú beépített effektusa is.


Néhány pult USB interfésszel is fel van szerelve, tehát felhasználható a számítógépbe történő feljszátszásra és hangkártyaként is működik.

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon