Hogyan válasszunk mikrofont

A mikrofon a legfontosabb berendezés a zenefelvétel készítése vagy annak hangosításasorán. Nélküle nem lehet felerősíteni az énekes hangját és az akusztikus hangszerek vagy felszerelések hangját sem.

TIPP A KEZDŐK SZÁMÁRA:

A kezdők és a nem igényes felhasználó számára, aki az abszolút standardot keresi, a mikrofont pedig csupán hagyományos feljátszásra fogja használni, illetve a hang hangosítására valamilyen teremben, a hagyományos dinamikus mikrofontjavasoljuk. Ezzel nem vét hibát és egy teljesen univerzális berendezésre tesz szert. Szükség esetén szakértőink segíteni tudnak a választásnál a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 9-17 óra között) vagy a e-mail címen.

A mikrofonok számos kritérium szerint is feloszthatók. Megkülönböztethetők a szerkezeti felépítés, a belső kapszula nagysága, a frekvencia és irányjellemzők és a felhasználás alapján, ami a kezdők számára elég bonyolult lehet. A vásárlási tanácsadónkban azonban segítünk Önnek a mikrofon kiválasztásánál.

Szerkezeti szempontból a hang felvétele során két alapvető mikrofontípust használnak – dinamikusés kondenzátormikrofonokat.

A mikrofonok alapvető felosztása


Dinamikus mikrofonok

A dinamikus mikrofonoknál van egy membrán, amely megereszkedik a hanghullámok nyomására, és a tekerccsel az elektromos mezőben mozog. Előnye a viszonylag erős kimenő jel, egyszerű felépítés és nagyobb ellenálló képesség. Nincs szükségük tápegységre vagy nagy teljesítményű erősítőre, és jól viselik a magas akusztikai nyomásokat is (a hangforrás nagy hangereje). A dinamikus mikrofonokat ezért a pódiumokon használják. Használják az ének, egyes dobok vagy basszus és gitár kombók felvétele során. A dinamikus mikrofonok egyúttal nem annyira érzékenyek a környezeti zajokra.

Kondenzátor mikrofonok

Következő típus a kondenzátor mikrofon, amely esetében az akusztikai hullámok megrezegtetik a membránt, amely a kondenzátor elektródjának egyike. Ez csatlakoztatva az elektromos áramkörhöz. A membrán helyzetének megváltozásával változik a kondenzátor kapacitása, és így jön létre a hangfelvétel. A kondenzátor mikrofonoknak azonban 48-voltos tápforrásra van szükségük - ún. fantom tápra. Ezt a tápforrást használja manapság valamennyi keverőpult és hangkártya. Mivel a kondenzátor mikrofonok gyengébb kimenettel rendelkeznek, belső részüket képezi az erősítő.
A kondenzátor mikrofonok hűen adják vissza a hangot, és nagyon érzékenyek, tehát ideális megoldást jelentenek a stúdiókba (beleértve a házi stúdiókat is). Elsősorban a vokálok és olyan szóló akusztikus hangszerek felvételére használják, mint a hegedű, szaxofon vagy klarinét, illetve a zongora.

USB mikrofonok

Kedveltek az USB mikrofonok is. Kondenzátor mikrofonokról van szó, amelyek USB interfésszel vannak ellátva. Ideálisak azok számára, akik rugalmasak akarnak lenni a felvételnél. Ezt a mikrofontípust elég csak csatlakoztatni a PC/Mac-hez, és azonnal kezdheti a felvételt. A használatuk során már nincs szüksége hangkártyára, mivel az beléjük van építve. Ennek köszönhetően kényelmesen játszhat fel bármikor és bárhol. Ezek a mikrofonok nagyon népszerűek például az ún. podcastok, YouTube videók, stb. felvételénél.

Szalagmikrofonok

A retró mánia keretén belül újra fénykorát éli a szalagmikrofon. Alapvetően a dinamikus mikrofonok közé tartoznak, de hűebb hangot adnak, és érzékenyebbek a kezelésre. Ezek is az elektromágneses mező változásait használják, ahol is egy a hang által megrezegtetett szalag mozog. Több részletet rögzít, mivel a szalag nincs a tekerccsel összekötve. Tekintettel a specifikus konstrukcióra két egymással szembeni oldalról veszik a hangot, ami hasznos lehet a duettek felvételénél. A hang és bizonyos akusztikus hangszerek felvételére használják, mint pl. a hegedű, mivel nagyon kellemesen adják vissza a magas hangokat. Alkalmasak a stúdiókba is a környező „zajok” felvételére.

Különleges mikrofontípusok

Léteznek azonban további mikrofontípusok is, amelyek különleges célokra használhatók fel. Az úgynevezett hand - kézi mikrofonok (mikrofonok énekléshez), amelyek konstrukciója úgy van módosítva, hogy ne rögzítse az énekes kézmozgását a mikrofonon. Vezeték nélküli készülékek, amelyek egy adóvevőt tartalmaznak, így az énekes vadul tombolhat a színpadon anélkül, hogy a vezetékekbe gabalyodna. A kis elektroncsöves mikrofonok, amelyek közvetlenül a hangszerre kerülnek ráerősítésre, ami kiváló a rézfúvós hangszerek hangosításánál. Speciális boundary mikrofonok, amelyeket a földre helyeznek le, és használhatók a basszus dobok vagy a zongora felvételére.
A stúdióbeli ínyencek és az igényes producerek számára készültek a lámpás mikrofonok.


Irányjellemző

A mikrofonokkal kapcsolatos fontos adat azok irányjellemzője, amely arról dönt, hogy milyen irányból fogja a mikrofon fogni a hangot és melyikből nem. A legelterjedtebb és leguniverzálisabb az úgynevezett kardioid mikrofon. Ezek a mikrofonok iránykarakterisztikával rendelkeznek, de nem olyan kötött módon, így képesek felvenni valamit a környező hangokból is.
Ha azonban jobban el kell szigetelnünk a többi hangtól, akkor alkalmasabb a hiperkardioid iránykarakterisztika. Ezt használják például olyan énekes-zenészek feljátszásánál, akik egyszerre énekelnek és zenélnek is. A szűk irányjellemzőnek köszönhetően a mikrofon a fő hangforrásra – az énekre – összpontosít, és a mikrofonban már nem hallani annyira a kísérő hangszert.
Ezzel ellentétben a széles karakterisztika a kórusok vagy a nagyobb hangszerek felvételére alkalmas, mint például a zongora vagy a vibrafon. A kör karakterisztika ezt követően lehetővé teszi az akusztikus tér jobb érzékelését. Néhány drága kondenzátor nagymembrános mikrofon átkapcsolható jellemzővel rendelkezik, a drágább molomembrános kondenzátor mikrofonok pedig a cserélhető betét különböző irányjellemzőit kínálják.

Frekvencia karakterisztika és a kapszula nagysága

Fontos adat a membrán átmérője is és az ezzel kapcsolatos frekvencia karakterisztika. Minden egyes hangszer bizonyos frekvencia-tartományban ad ki hangokat, és ha ezt szeretnénk a lehető leghűebben rögzíteni, szükségünk van arra, hogy a mikrofon pontosan ebben a frekvencia spektrumban vegye fel a hangokat. A nagyobb membránnal rendelkező mikrofonok jobban érzékelik a basszus hangokat, de kevésbé érzékenyek a magas hangokra. Pont ezek a mikrofonok kiválóan érvényesülnek az olyan basszus hangszerek felvételénél, mint pl. a basszus dob, basszusgitár kombó vagy a tuba. Ezzel ellentétben a hegedűk, trombiták vagy mandolinok feljátszásához nincs szükség arra, hogy a mikrofon jól reagáljon a basszus hangokra. Ebben az esetben nagyobb hasznát veszik a kisebb membránnal rendelkező mikrofonnak, amely érzékenyebb a magasabb hangokra.
Általában véve jobb, ha a frekvencia jellemző a lehető legkiegyensúlyozottabb és a lehető leghűebb módon rögzíti a hangot. Néhány mikrofon frekvencia karakterisztikája azonban közvetlenül a hangszerhez van igazítva, mint például a basszus dobokhoz készült mikrofonok.


Tartozékok

A mikrofonok vásárlása során ne feledkezzen meg a szükséges tartozékokról sem, mint a mikrofon kábelek, minőségi és stabil állványok és énekesek esetében a különböző védelemről sem pop szűrőkformájában. Az érzékeny mikrofonoknál nem rossz ötlet egy felfüggesztett tartót venni, amit „póknak” is neveznek, és ezzel lehet pótolni a hozzáadott foglalat.Minden világos? Ha bármilyen kérdése lenne, ne habozzon, és keressen bennünket a díjmentes 0680 021 358 telefonszámon vagy írjon a következő e-mail címre: .

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon