Hogyan válasszunk pergődobot

A pergődob, amelyet a cseh dobos zsargonban virbl-nek, ritmusos dobnak vagy akár zúzógépnek is neveznek, az egyik legfontosabb dobtípus, amely létezik. A pergődobok valamennyi klasszikus dobfelszerelés elválaszthatatlan részét képezik, és emellett használják őket még a nagy zenekarokban is. A pergődobok egyes típusai használhatók menetelő dobokként is (a tartóhevederekkel kombinálva).


TIPP A KEZDŐK SZÁMÁRA:

A pergődobok a dobfelszerelésekben a ritmika alapkövét képezik (a basszusdobbal és a hi-hat cintányérokkal együtt). Ezért ezek kiválasztásának különleges figyelmet szentelünk.

A legfontosabb paraméterek közé, amelyek meghatározzák a pergődobok végső hangzását, tartoznak a méretek (átmérő és mélység), az anyagok, amelyekből előállításra kerülnek, a sodronyok típusa és a felhasznált hártyák.

Ha szeretné szakértőkkel konzultálni a pergődobok kiválasztásáról, felveheti velünk a kapcsolatot a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 9-17 óra között) vagy a e-mail címen. Szívesen válaszolunk valamennyi kérdésére.


A pergődob leírása:

A „snare“ pergődobok kisebb méretű dobok. A felső és alsó felén hártyák vannak, és alulról sodrony is van rá erősítve. A dob felső részére van kifeszítve az ún. játékhártya, és a dob alján pedig a zengőhártya található. Ez alá van kifeszítve a már említett sodrony.

Anyagok

A dobok teste többnyire fából vagy fémből és fémötvözetekből készül. Az anyagok, amelyekből a dobok készülnek, nagyon sokfélék lehetnek, és időnként rétegezéssel kombinálják is azokat. Közkedveltek például a juharfa testek és az acélból készült dobok. Minden egyes anyagtípusnak megvan a maga specifikuma. Mindig attól függ, hogy milyen konkrét hangzás („sound”) iránt érdeklődik a dobos.

A pergődobok fából készült testtel jellegzetesen „melegebb” hangot adnak ki, míg a fémből készültek inkább áthatóbb és élesebb hangot.

Méretek

A pergődobok átmérője rendszerint 10 és 16 hüvelyk között mozog. Ezek mélysége rendszerint 2 és 9 hüvelyk között van. Leggyakrabban azonban 14 hüvelyk átmérőjű és 5,5 hüvelyk mélységű pergődobokat használnak.

Sodrony

A sodrony nagyon fontos a pergődobok számára. Ennek köszönhetik tipikus jellegzetes és eltéveszthetetlen hangjukat. Különböző sodronytípusok léteznek. Egymástól hosszúságban, a húrok számában, a kivitelezés stílusában (a húrok eltérő feltekerésében) és a dobhoz való erősítés módjában különböznek. Fontos tényező az anyagtípus is, mint például az acél, bronz, sárgaréz és karbon, amelyből készülnek.

A sodrony a pergődob alsó részére van felhúzva, hogy játék közben kontaktusban legyen a zengőhártyával (alsó).

Pergődobok a dobfelszerelésekben

A pergődob nem hiányozhat egy dobfelszerelésből sem. Számos dobos több pergődobot is használ, amelyek azonban nem azonosan hangoltak. A pergődobokat a basszusdobtól balra helyezik el (a hi-hat pedálok és az üstdob közé).

Végezetül egy tanács

A pergődob nagy mértékben kiveszi a részét a dobos jelleméből, sajátosságából és a teljes hangképéből. Ezért ne féljen kísérletezni, és ha lehetősége van rá, a pergődobon ne spóroljon. Ez lesz az a hely, ahová a dobverők leggyakrabban ütnek majd, így hát legyen egy rendes felszerelése :-).

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon