Hogyan válasszunk Hi-Fi lemezjátszót

A HiFi szekció az audiofilek, ínyencek, igényes hallgatók, vagyis mindenki olyan számára készült, aki imádja a kristálytiszta hangot. És ha Ön is el akar helyezkedni a karosszékben és egy pohár itallal a kezében élvezni szeretné a legkedvesebb bakelitlemezeit, akkor a megfelelő helyen van. Ebben a cikkben tanácsot adunk azzal kapcsolatban, hogyan válasszunk Hi-Fi lemezjátszót és hogy mire kell ügyelni a vásárlás során.

A Hi-Fi lemezjátszók típusai

A Hi-Fi lemezjátszókat az alapján osztjuk fel, hogy csupán phono kimenetei vannak-e, vagy rendelkeznek-e standard előerősítővel link kimenetekkel. A lemezjátszóhoz, amely csak phono kimenetekkel rendelkezik, még csatlakoztatnia kell egy külön külső előerősítőt. Ennek előnye azonban az eredeti formatervezésben rejlik (léteznek különböző sajátos formák is - nem csak a klasszikus „téglalap alakúak”), a kisebb rezgésekben, ami tisztább hangot ad. A külső előerősítő ezen felül még egy új hangzás jelleget is magával hoz, és bővíti a vezérlési lehetőségeket is.

A beépített előerősítővel rendelkező lemezjátszó fő előnye, hogy ehhez nincs szüksége semmi másra – a link kimeneten keresztül csatlakoztathatja a Hi-Fi berendezésébe, a házi mozijába vagy éppen egy más berendezésbe. Ez a lemezjátszó-típus fel lehet szerelve USB interfésszel is, amely lehetővé teszi, hogy a kedvenc bakelitlemezeit digitális formába átvigye, és felvegye a számítógépébe.

A lemezjátszók meghajtása

Feledkezzen el arról, amit a DJ-képző iskolában tanultak. Ott a közvetlen meghajtás előny, mivel a DJ-nek a lemez maximálisan gyors reagálására van szüksége. Viszont a Hi-Fi lemezjátszók kizárólag szíjas meghajtással rendelkeznek. Ennek az az oka, hogy a motor rezgését nem viszi át a korongra, és ezáltal a lemezre. A reprodukció így maximálisan tiszta.

A lemezjátszók standard módon a 33 és 45 fordulat/perc fordulatszámot támogatják. A fordulatszám átkapcsolható az ezt a célt szolgáló gomb segítségével, de nem kivétel a szíj kézi áthelyezése sem az egyik meghajtásról a másikra. Paradox módon ezt a módot megtaláljáa a luxus lemezjátszókon is, mivel ez az eddigi legpontosabb megoldás, amit még semmi sem múlt felül.

A Hi-Fi lemezjátszók szerkezete

A Hi-Fi lemezjátszók szekrénye nagyméretű, annak érdekében, hogy stabil alapot biztosítson a lemez forgásához. A sebesség bármilyen kilengése vagy pontatlanság ugyanis nagyon negatívan jelenik meg a zenei reprodukcióban. Speciális anyagokból készül a kar is (pl. szénszál), hogy könnyű legyen, és akaratlanul is ne nyomja a lemezt túlságosan, mivel így torzulhat a hang.

Formatervezés

A Hi-Fi lemezjátszó az alapelvét követve a művészetkedvelők és kifinomult ízléssel rendelkezők számára készült. Ily módon ezek megszerkesztésénél ügyelnek a kinézetre is. A Hi-Fi lemezjátszók túlnyomó többsége nemcsak a fület, hanem a szemet is megörvendezteti.

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon