Hogyan válasszunk szájharmonikát?

A szájharmonikákat leggyakrabban a country, folk és blues zenével hozzák összefüggésbe. A szájharmonika egy nagyon praktikus hangszer - nem drága, nem követel semmilyen igényes gondoskodást, elfér a kabátzsebben is, és nem bonyolult megtanulni rajta játszani (egy kis tehetséggel még az önképző is megbirkózik vele). Ebben a vásárlási útmutatóban tanácsot adunk Önöknek azzal kapcsolatban, hogy hogyan válasszunk szájharmonikát.

TIPP A KEZDŐK SZÁMÁRA:

Az univerzális harmonikák, amelyek minden stílushoz illenek, és amelyeket a kezdőknek is ajánljuk, a diatonikus harmonikák. Mindegyik ezek közül bizonyos hangnemben van hangolva, például C-dúrban. Ha egy olyan darabot játszik, amely C-dúr hangnemben van, akkor a harmonika mindig jól fel lesz hangolva erre.

A harmonika kiválasztásánál szívesen segítenek szakértőink. Felveheti velünk a kapcsolatot a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 9-17 óra között), vagy a e-mail címen.

A hangszerről

A szájharmonikát a fúvós hangszerek kategóriájába soroljuk. A szájharmonika alapelve abban rejlik, hogy a játékos a lélegzetével (a levegő fúvásával és beszívásával) megrezegteti a kis lapocskákat (hangokat) a hangszer belsejében, és így keletkezik a hang. Manapság számos szájharmonika típus létezik: diatonikus harmonikák, kromatikus harmonikák. A szájharmonikák kifejezetten sajátos csoportját a melodikák (billentyűs szájharmonika) alkotják.

Zenekari játék

Amennyiben a diatonikus harmonikán egy zenekarban szeretne játszani, egész sor harmonikára lesz szüksége különböző hangnemekben ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon a zenésztársaihoz. Például a country és bluegrass műfajhoz a zenésznek legalább 2 diatonikus harmonikára van szüksége (egyre C-dúrban és egy másikra G-dúrban), mivel a country és bluegrass műfajokban többnyire C-dúrban és G-dúrban játszanak. Ha a szájharmonikához nyaki tartót is beszerez, párhuzamosan játszhat egy másik hangszeren is (a leggyakoribb kombináció: szájharmonika + gitár).

A szájharmonikák felosztása:


Diatonikus harmonikák

A diatonikus szájharmonikákat az határozza meg, hogy milyen hangskálát tartalmaznak (dúros, mollos). A teljes hangskálával rendelkező harmonikákra és Richter hangolású harmonikákra oszthatók fel. A teljes hangskálájú diatonikus harmonikák teljes hangskálával (többnyire dúros) rendelkeznek. A Richter hangolású diatonikus harmonikák ezzel ellentétben nem rendelkeznek teljes hangskálával – ezt a tényt a zenésznek egy olyan technikával kell megoldania, amely a hangok hajlítása nevet viseli. A „Richter-féle” harmonikáknak széleskörű alkalmazása ismert, de leginkább a blues, folk és bluegrass műfajokhoz kapcsolódik.

Kromatikus harmonikák

A kromatikus harmonikákra az jellemző, hogy ezeknél megtalálja a teljes kromatikus hangskálát (vagyis az egymást követő félhangokat). Korábban a leggyakrabban használt szájharmonika típusnak számítottak – főként a tramp zenében és a jazz-ben. A jazz és tramp zenét tekintve a kromatikus szájharmonika egy ideális hangszer - de megvannak a maga korlátai is. És ezért a kromatikus harmonikákat fokozatosan kiszorították és felváltották az univerzálisabb diatonikus harmonikák Richter hangolással.

Melodikák (billentyűs szájharmonikák)

A melodika (vagyis billentyűs szájharmonika) a szájharmonika és a tangóharmonika keresztezéseként jelölhető meg. És pontosan ezért használják gyakran a melodika harmonikákat gyakorló hangszerként a jövőbeli tangóharmonika játékosok. Nem találkozunk azonban gyakran melodika harmonikán játszó személlyel, ugyanis ezzel nagyon kevesen foglalkoznak. Ezt a hangszert ma a reggae, ska vagy dub zenei stílusok dalaiban hallhatják főleg.


© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon