´

Hogyan válasszunk elektronikus ütős hangszereket?

A technológiai fejlődésnek köszönhetően az elektronikus ütős hangszerek egyre keresettebb hangszerekké válnak a zenészek széles körében. Az elektronikus ütős hangszerek boom-jának fő oka elsősorban az, hogy manapság már nagyon valósághűen tudják utánozni a klasszikus ütős hangszerek hangját, és ezen felül számos érdekes hasznos funkcióval (hangmoduláció, effektek, saját szettek létrehozása és feljátszása, stb.) is rendelkeznek. És főként - lehet rajtuk játszani a lakásban is anélkül, hogy leperegne a vakolat vagy a szomszédok kiköltöztetnék Önöket. Az elektronikus ütős hangszereken ugyanis lehet a fülhallgatóba játszani, és a pad-okra mért ütések az akusztikus ütős hangszerekkel összevetve nagyon halkak. Hogy jobban tudjon tájékozódni a választás során, egy Hogyan válasszunk elektronikus ütős hangszereket témájú vásárlási tanácsadóval készültünk.


TIPP A KEZDŐK SZÁMÁRA:

A kezdőknek javasoljuk, hogy egy komplett elektronikus ütős hangszer készletet szerezzenek be, amelynek része a hardver és a tartozékok (állványok, pedálok, stb.). Egy ilyen készletet csak kicsomagol, felállít, és már kezdhet is játszani.

Az aktuális kínálatunkban megtalálja az egyes pad-okat, dobmodulokat és kombókat is az elektronikus ütős hangszerek hangosítására. A gyártók olyan más alternatívákat is kifejlesztenek, mint például a sampling pad-ok, perkussziós pad-ok vagy a perkussziós effektek. Ezeket a hangszereket olyan zenészek használják, akik szeretnék ütős hangszer játékukat különböző elektronikus hangokkal gazdagítani.

Az elektronikus ütős hangszerek a klasszikus ütős hangszerek felváltásaként és azok kiegészítőiként is szerepelhetnek. Tréning eszközökként is használják őket (ugyanis egyszerűen lehallkíthatók).

Ha szeretné szakértőkkel konzultálni az elektronikus ütős hangszerek kiválasztását, felveheti velünk a kapcsolatot a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 9-17 óra között), vagy a e-mail címen. Munkatársaink szívesen adnak tanácsot a választásnál.

Az elektronikus ütős hangszerek működése

A klasszikus akusztikus dobfelszereléseknél a hang a hangszer mechanikus rezgésének alapelvén jön létre. Az elektronikus ütős hangszereknél ez másként van. A dobos úgynevezett padokon (játékfelületeken) dobol, amely elektronikusan érzékeli a dobos ütéseit. A jel a padokból feldolgozásra továbbításra kerül a rendszer irányítóegységébe, amely hozzájuk rendeli a kiválasztott hangokat. Ezeket az irányítóegységeket dobmoduloknak nevezik, és ezeken történik az egész hangbeállítás és minden más.

Az elektronikus ütős hangszerek előnyei

  • Játszhat a fülhallgatóba teljes értékű hangzás és dinamika mellett
  • Több száz dobhang és zenei aláfestéssel is dobolhat még alacsonyabb hangerő esetén is
  • Nem kell hangolni őket, könnyűek és kis helyen is elférnek szállítás közben

Az elektronikus ütős hangszerek kiválasztása

Az elektronikus ütős hangszerek árával természetesen nő azok minősége is, amely főként a játék valósághű érzetében rejlik. A minőségi padok ugyanis az ütést követően hasonló visszhangot adnak, mint a klasszikus akusztikus ütős hangszerek. Ezen felül a padok lehetnek kétzónás padok is, ami azt jelenti, hogy a különböző részekre mért ütés különböző visszhangot kelt majd (jellemzően a padok keretei). A drágább elektronikus ütős hangszerek egy gazdagabb hangbankot is tartalmazni fognak.

Ha a kezdők közé tartozik, válasszon egy olyan elektronikus dobfelszerelést, amelynek modulja tartalmaz valamilyen oktató programot. Ez segít Önnek elsajátítani az alap ritmikát, és így tovább.

Az elektronikus ütős hangszerek csatlakoztathatósága

Az elektronikus ütős hangszerek modulja szabványszerűen a hangszóró és fülhallgató kimenettel, külső hangforrás bemenettel (mp3 lejátszó, telefon – hogy zenei alappal tudjon játszani) és esetlegesen USB interfésszel a hangszerkesztéshez vagy MIDI interfésszel van felszerelve. A MIDI-nek köszönhetően az ütős hangszer hangvonal felvehető a számítógépbe, és az egyes leütésekhez különböző hangok rendelhetők hozzá.

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon