Hogyan válasszunk ütős és perkussziós hangszereket?

A ritmus minden egyes zeneszám alapja. Egyúttal a zene legelső részét képezi, amelyet az ember elsajátított. Az ütős hangszerek és a perkussziós hangszerek számtalan fajtája létezik. Ezért készítettük el ezt a tanácsadót az Ön számára, amelynek témája: Hogyan válasszunk ütős és perkussziós hangszereket?. Tanácsot adunk a gyermek ütős és perkussziós hangszerek kiválasztásánál is.


TIPP A KEZDŐK SZÁMÁRA:

A piacon számos különféle ütős és perkussziós hangszert talál. Ha a kezdők közé tartozik, és szeretne megtanulni dobolni, javasoljuk, hogy válasszon egy komplett szettet hardverrel és cintányérokkal. Egy ilyen szett teljesen komplett lesz – elég csak felállítani, és már játszhat is.

Ha otthon szeretne gyakorolni és nem akarja zavarni a szomszédokat, szerezzen be egy elektronikus dobfelszerelést. Ez lehetővé teszi, hogy a fülhallgatókba játsszon és az akusztikus szettekkel szemben csak minimális hangot ad ki.

Ha pedig inkább a meghittebb jellegű perkussziós hangszerek érdeklik, próbálja ki a Cajónt. Ez a közkedvelt perkussziós hangszer képes utánozni a basszus dob és a pergődob (virbl) hangzását is, viszonylag kis helyen elfér és egy kezdő is gyorsan megtanul rajta játszani.

Ha a szakértőktől szeretne tanácsot kérni a választásnál, ne habozzon, és keressen bennünket. Szívesen adunk tanácsot mindenkinek. Rendelkezésére állunk a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 9-17 óra között) vagy a e-mail címen.


Az ütős hangszerek felosztása

Az ütős hangszerek kategóriájába tartozó hangszerek az alábbi fő csoportokra oszthatók fel:

Akusztikus dobfelszerelések

A klasszikus dobfelszerelések a zenekarban történő felhasználásra készültek (rock, jazz, pop, ...). A hagyományos dobfelszerelés rendszerint a következő dobokból áll:

A basszus dob (lábdob) egy nagy és a földön álló dob, amelyen lábpedállal játszanak. Ahogy ezt már a név is elárulja, a legmélyebben hangolt dobról van szó a felszerelésben.

A pergődob (virbl) alkotja a dobfelszerelésben a ritmika alapját. A basszus dobbal együtt a dobfelszerelés legfontosabb részét alkotják. A pergődobot rendszerint a dobos lábai közé helyezik el.

A tom-tomok a basszus dob fölé vannak elhelyezve. Gyakran használják őket párban, és főként az átmenetek és szünetek játszására használják őket. Ezért is a dobos zsargonban gyakran „átmenetként” is emlegetik őket.

A floor tom (üstdob) szintén a szünetek (átmenetek) játszására használt. A floor tomokat a földre helyezik, és a dobosok túlnyomó többsége a jobb oldalon tartja őket.

A cintányér szettek szintén a dobfelszerelés elengedhetetlen részét képezik. A cintányérokból számtalan típus létezik. A cintányérok alapszettjét azonban három fő cintányér típus alkotja: Hi-hat, Ride és Crash. És ez az alapszett szükség szerint kiegészítésre kerül úgynevezett effektus cintányérokkal (pl. China és Splash cintányérok).


Valamennyi említett ütős hangszer különböző méretekben létezik, és különböző anyagokból készült. Nem létezik ideális számú egyéni dob és cintányér együttes. Hiszen minden dobos valami mást igényel. Ennek ellenére az alapdobok közé soroljuk a pergődobot, basszus dobot és a hi-hat cintányért. A kezdőknek egy komplett szett vásárlását javasoljuk hardverrel (állványok, basszus dob pedál, stb.) és cintányérokkal. Megrendelhet gyermek ütős hangszereket is, amelyek a legfiatalabb zenészek számára készültek. Ezek a felszerelések egyszerűen kisebbek, hogy a gyermekek könnyen tudjanak játszani rajtuk.


Elektronikus ütős hangszerek

Az elektronikus ütős hangszerek a klasszikus dobfelszerelések mintájára készültek – itt is az alap a basszus dob, pergődob, tom-tom, cintányérok, stb. A valódi dobok helyett azonban itt vannak a padok is, amelyek többnyire műanyagból készült berendezések, és egy beépített hangszedővel rendelkeznek. A pálca ütése a padon rögzítésre kerül a hangszedő által, és a jel a hangmodulba meg, amely mindig része az elektronikus ütős hangszereknek. A hangmodul ezt követően a rögzített jelből digitális hangot képez. Az elektronikus ütős hangszerek csatlakoztathatók valamilyen hangosító berendezéshez, hangfalhoz vagy hi-fi berendezéshez is. Óriási előny továbbá az is, hogy fülhallgatók csatlakoztathatók hozzájuk. Ily módon úgy tudja élvezni az ütős hangszerek hangzását, hogy ezzel nem zavarja a környezetét.

Az elektronikus ütős hangszereknek több előnye is van. A hangmoduljaik különböző módon beállíthatók, így pontosan olyan hangzást választ a teljes felszerelés számára, amely Önnek tetszik. Többnyire választhat a rock hangzás, az elektronikus zenéhez illő hangzás, stb. között. Egyúttal az elektronikus ütős hangszerek megfelelőek a kezdők számára, mivel különböző oktató programokat is tartalmaznak. Egy további óriási előny az is, hogy ezekbe egy külső zenelejátszó (mp3 lejátszó, telefon, ...) is beengedhető, és így kísérhető kedvenc dalát. Mindezt pedig akár csak a fülhallgatóban.


Azt, hogy hogyan kell elektronikus ütős hangszereket választani, itt találja meg

Perkussziós hangszerek

A perkussziós hangszerek családjába tartozik az összes akusztikus ütős hangszer, amely nem tartozik a klasszikus dobfelszerelésekbe. Elsősorban egész sor etno-dobról, csörgőről, kaparóról és melodikus ütős hangszerről van szó, mint például dzsembe, bongó és konga dobok vagy a közkedvelt cajón vagy tamburinok, kasztanyetták, triangulumok, vibrafonok vagy xilofonok.

Nagy perkussziós sláger a Boomwhackers csövek. Ez a perkussziós melodikus hangszer rendkívül megfelel a gyermekeknek, de jól szórakoznak vele a felnőttek is. A Boomwhackers kiváló módon tanítja a ritmus és a melódia érzékelését, és fejleszti csapatmunka érzetet.

Számos gyermek perkussziós hangszer és különböző gyermekdobok is vannak.


Azt, hogy hogyan kell perkussziós hangszereket választani, itt találja meg

Tartozékok és póthártyák

A dobosnak a dobokhoz szüksége lesz néhány tartozékfajtára is. Főként a dobverőkről, állványokról, ülőkékről, hangolókról, hangolókulcsokról, stb. van szó. És ne feledkezzen meg a póthártyákról se.


© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon