Kirk Hammett (Metallica) az ő KHDK pedáljairól

Exkluzív interjú a Kytary.cz számára

A KHDK pedálok szlogenje „For gearheads by gearheads“. Úgy gondolod magadról, hogy „gearhead” vagy? (Gearhead az, aki teljesen bolondul a technológiákért, újdonságokért, mindig valami újat szeretne kipróbálni, állítaná és módosítaná a saját hangzását)

Abszolút. Ráadásul még egy raktárrészt is kell bérelnem ahhoz, hogy legyen hova tennem az összes erősítőmet. Na, akkor hol is kezdjem. Kezdjek a gitárokkal? Az erősítőkkel? A dobozokkal? Azokkal a dolgokkal, amelyek a rackben vannak? James-szel (Hetfield-del) mindig temérdek gearünk volt. Hajlamos vagyok arra, hogy mindent megőrizzek, amit az évek során összeszedtem. Ragaszkodom minden egyes tárgyhoz, amelyet korábban használtam. Tehát igen, egy totál gearhead vagyok. Az utóbbi időben igyekszem nem tartani igényt olyan sok dologra. Inkább arra összpontosítok, amire valóban szükségem van. És így jutunk el a KHDK-hoz. Úgy gondoltam, hogy nagy értelme van beindítani egy gitár effektus márkát. Olyan dobozokat gyártunk, amelyeket mindig is akartam, és amikre szükségem volt. Ezen kívül ez egy kiváló lehetőség arra is, hogy sokat szórakozzunk közben, így ez egy rendkívüli esély arra, hogy kiéljen a kreativitásomat. Még saját magam is meglepődöm, hogy milyen megelégedettséggel tölt ez el engem. Kiváló termékeket küldünk szét a világba, és pozitív visszajelzést kapunk a többi gitárostól is. A KHDK dobozokat szeretnénk eljuttatni valamennyi gitáros kezébe.


Te közvetlenül részt vettél a KHDK pedálok kifejlesztésében, ugye?

Igen, valamennyi KHDK fejlesztéséből kivettem a részem. Közösen találtuk ki őket kollégámmal, David Karon-nal. Ezt követően az ötleteinket megosztottuk egy fejlesztővel, az Antonín-nal (a butik effektusok és Antonín Salva erősítők cseh gyártója), amellyel mindenről közösen tanácskoztunk.


A világ legnagyobb metálzenekarának vagy a gitárosa, tehát várható, hogy a te KHDK Ghoul Screamer effekted a kemény zenéhez készült. Hogyan működik ez a pedál a nem annyira kemény zenében?

Még az eredeti Tube Screamer is jól alkalmazható például a blues-ban vagy country zenében - a kompresszió és a torzítás jól tud érvényesülni ott is. Ami a Ghoul Screamer-t illeti, az ezekben a műfajokban abszolút használható. Az egyedüli, amire szükséged van, játszani egy kicsit a kompresszió beállítással. A Ghoul Screamer felhasználható, mint teljesen tiszta boost vagy éppen mint boost enyhe kompresszióval. Ennek a doboznak nem csak egy hangzása van. Használhatod a rockban, metálban, blues-ban, country zenében vagy éppen a jazz-ben. Ez egy eléggé univerzális effektus.


Ha összehasonlítod a KHDK pedálokat a hagyományos overdrive és distortion dobozokkal, amelyeket a gitárosok rendszerint használnak, mi szerinted az egyedülálló a KHDK-n?

Mindenképpen egyedi a technológiánk. Kizárólag csúcskomponenseket és legmodernebb technológiákat használunk. Ezzel ellentétben például a klasszikus Tube Screamer még mindig az elmúlt húsz év technológiájára támaszkodik, tehát a fő különbség egyszerűen a komponensekben és technológiában van. Egyébként a legújabb technológiáknak köszönhetően temérdek komponenst tudunk belepréselni egy dobozba. Ez korábban egyáltalán nem volt lehetséges.


A Kirk Hammett-tel folytatott teljes beszélgetés elolvasható a Frontman.cz weboldalán itt.

KHDK pedálok


KHDK No. 1 - Overdrive

A No. 1 Overdrive a hosszú évek kísérletezésének és kemény munkájának eredménye. Az Overdrive pedálok hangja, és minden, amit tőlük várnak, itt a legutolsó részletig maga a tökély. Ebből az effektusból első hallásra felismerjük a torzított elektroncsöves hangosító berendezés DNS-ét. A teljes Gain pedál itt két áramkörre van felosztva. Az első a Gain potenciométerhez csatlakozik, és mindent biztosít az Ön számára, kezdve a tiszta boost-tól egészen a természetes Overdrive-ig. A második Grain áramkör talán meglepően a Bass vezérlővel van összekapcsolva. Ennek köszönhetően nagy gazdag, harmonikus torzításra teszünk szert, és az alsó frekvencia, valamint a telítettség az elektroncsöves hangosító berendezésekre jellemző lesz.

KHDK No. 2 - Clean Boost

A Clean Boost egy olyan pedál, amely egyedi áramköröket használ, amelyeket a KHDK-nál fejlesztettek ki. Világos és transzparens boost-ot biztosít meleg lámpás jelleggel. Ezt a dobozt megszereti mindenki, aki szereti a természetes és finom Gain-t. Ha minőségi elektroncsöves hangosító berendezése van, ezzel az effektussal megnyitják annak egy új és eddig felfedezetlen dimenzióját.

KHDK Ghoul Screamer

A Ghoul Screamer egy verhetetlen áramkörrel van felszerelve óriási hangpotenciállal. Ez az effektus pontosan a Metallica zenekar gitárosa – Kirk Hammett elképzelése alapján került megalkotásra. A tökéletes zenéről alkotott elképzelésének minden egyes eleme ott rejtőzik ebben a pedálban. A Ghoul Screamer egy többcélú pedál, amely a gitárosok széles spektruma számára hasznos. Óriási ellenőrzést ad az Ön hangzása felett - kezdve a tiszta boost-tól egészen a masszív torzításig. A Drive (torzítás mértéke), Tone (hangszínszabályzó) és Volume (hangerősség) standard potenciométeren kívül még 5 átkapcsolót is találnak rajta. Ezek a hangok széles palettáját kínálják, és a pódiumokon kívül ez az effektus rendkívül jól használható a stúdióban is, pontosan a széles hangskálának köszönhetően, amely az Ön rendelkezésére fog állni.

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon