Hogyan játsszunk akkordokat a gitáron?

A gitárjáték során az akkordok ismerete nélkül nem fog boldogulni. Ez a cikk az akkordok lefogásáról szól a gitáron és egyszerű akkordokat és dalokat mutat meg, amelyeket azonnal is le tud játszani.


Mi is az az akkord

Akkordnak nevezhetjük egy hangsor három vagy több meghatározott fokának együttes megszólalását. Ezt az együttes megszólalást - más egyéb hangszereken kívül – a gitár is létrehozhatja. Azonban nem bonyolódunk bele mélyebben a zeneelméletbe. Az a fontos, hogy az akkord lefogással meghatározzuk a hangzó húr hosszúságát, amelynek következménye a kiadott hang magasságának megváltozása. Két vagy több hangsor együttes megszólalása hozza létre az akkordot. Az európai hagyományban leggyakrabban használt akkordok a terciális rendszeren alapulnak, amely a hangsorokból indul ki.

Hogyan kezdjünk neki a lefogásnak?

A gitár hosszú nyakán található a fogólap. A jobbkezeseknek a fogólap bal oldalon van, a balkezeseknek a jobb oldalon. A hangolón húrok vezetnek keresztül (a legvékonyabbtól): E - H - G - D - A - E, és fel van osztva nyergekre is. Pontosan a nyergek azok, amelyek meghatározzák a hangmagasságot.

A húrok lenyomása idővel bőrkeményedést okoz az ujjbegyeken, és a lefogások tartása így fokozatosan egyszerűbb lesz. Az öröm, amikor a gitár lejátssza az első dalt, megéri ezt. :-)

Hogyan kell olvasni az akkord sémát

A séma jelöli a fogólapot és azokat a helyeket, ahol a húrt lenyomjuk annak érdekében, hogy megszülessen az akkord. A húrok E-től (a vastag húr fent) a felső E-ig (vékony húr alul) haladnak. Az első sor felül a felső nyereg, amely a legközelebb van a gitárfejhez, ha ez nincs másként megjelölve. A teli pontok jelölik azokat a helyeket a nyergen, amelyeket le kell nyomni az ujjakkal. A nyitott pont azt jelenti, hogy a húrt hagyjuk szabadon játszani. A kereszt jelöli azt a húrt, amely nem tartozik az akkordba, és tompítani kell azt.

Ezek a leggyakoribb akkordok sémái. Tulajdonképpen egyfajta kötelező alapokról van szó, amelyekkel több száz közismert dalt tud eljátszani :-)

A gitárjátékkal foglalkozó kiadványt itt találják meg.

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon