Hogyan válasszunk hangfalakat és erősítőket

A jól megoldott hangosítás valamennyi zenei produkció esetében fontos. Nemcsak a koncertekről van szó a klubokban és a fesztiválokon. Fontos a zenekari próbatermek, színházak, prezentációs helyiségek vagy az iskola díszcsarnokainak megfelelő hangosítása is. Ebben a vásárlási útmutatóban megtudhatják, hogyan kell tájékozódni az áruválasztékban, és mivel hangosítsa a szervezett akciót.


TIPP A KEZDŐK SZÁMÁRA:

Valamennyi jó hangosító rendszer alapja a kellő teljesítményű hangfalak (vagy reprók), az erősítő és esetlegesen a keverőpult és a mikrofonok. Ha egy egyszerű megoldást keres az akciók hangosítására, javasoljuk, hogy szerezzen be egy komplett hangosító berendezést. Így egy készletben lesz erősítője, hangfala, keverőpultja, állványa és kábele is. Ily módon teljesen fel lesz szerelve bármilyen eseményre. A keverőpulthoz csatlakoztathat, ezt követően pedig hangosíthat bármit – mikrofont, hangszert, zenelejátszót, számítógépet, stb.

Szakértőink készek válaszolni bármilyen kérdésére, és amennyiben igény van rá, javaslatot tesznek az ideális megoldásra is hangfalkészlettel kapcsolatban. Felveheti velünk a kapcsolatot a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 9-17 óra között), vagy a e-mail címen.

  • 1 - Hangfal beállítása
  • 2 - Bemenetek erősségének szintje
  • 3 - Mikrofon bemenet / Link bemenet
  • 4 - RCA (cinch) bemenetek
  • 5 - Tápkábel bemenet

A hangfalak felosztása

A hangfalakat négy alapvető csoportja oszthatjuk fel:

PA hangfalak – rendeltetésük a következő hangosítása:
Monitoring (monitorok) – lehallgatás a fellépő számára (hogy saját magát hallja)
Hordozható elemes – hangosítás biztosítása bármikor és bárhol
Mélynyomók – a basszus frekvenciák reprodukciójára

Felosztás aktív és passzív hangfalakra

A hangfalak következő felosztása aktív és passzív hangfalakra. Az aktív hangfalak a passzívaktól abban különböznek, hogy egy saját beépített erősítővel rendelkeznek, tehát csak csatlakoztatják a dugaszaljzatba, és már működik is. A passzív hangfalaknak nincs saját erősítőjük, és csatlakoztatni kell őket egy külső erősítőhöz.

Az aktív hangfal kiválasztásakor figyeljenek néhány paramétert: fontos a teljesítmény és az SPL érték (decibelben megadva). Minél magasabbak ezek az értékek, annál magasabb akusztikus nyomást bír ki a hangfal, és így nagyobb teret tud hangosítani vele. Az aktív hangfal kiválasztásánál tekintsék meg a bemeneteket (konnektorokat) is, amelyekkel fel van szerelve. A mikrofonok csatlakoztatására ún. XLR bemeneteket használnak, a hangszerek vagy keverőpultok csatlakoztatására pedig 1/4 TRS jack konnektorokat. A külső lejátszó csatlakoztatásához a leggyakrabban RCA konnektorokat, használnak, amelyeket cinche-nek neveznek.

A passzív hangfalakat nem lehet bármilyen erősítővel kombinálni. A készülékeknek meg kell egymásnak felelniük a paramétereiket tekintve (főként a teljesítmény és az impedancia szempontjából). A teljesítmény watt-ban van megadva, az impedancia pedig ohm-ban.

Mindkét megoldási módnak megvan a maga előnye. A kezdő zenekarok és azok számára, akik egyszerű és gyors hangosítást szeretnének, az aktív hangfalakat javasoljuk (a megoldás gyakorlatiassága miatt).
Ha azonban az Ön célja egy bonyolultabb hangfalkészlet összeállítása nagyobb számú hangfallal, akkor megfontolandó, hogy nem részesíti-e inkább előnyben a passzív hangfalakat, amelyek egy minőségi végerősítőbe vannak bekapcsolva.

Mobilis hangfalak elemmel

Ha maximálisan független szeretne lenni, és egy olyan berendezést keres, amelyet bárhova magával vihet, szerezzen be egy mobilis elemes hangosító rendszert. Számos ilyen berendezéshez kapnak mikrofont is. A mikrofon bemeneten kívül ez a berendezés link bemenetekkel is fel van szerelve a hangszer (gitár, billentyűs hangszer) vagy a zenelejátszó/telefon/ számítógép csatlakoztatására. Az elemes hangosító rendszerek népszerűek az utcai művészek körében, de mindig jól jönnek olyankor is, ha szeretnék, hogy hallják Önt, legyen bárhol is.


© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon