Hogyan válasszunk hangkártyát

Szeretné saját maga feljátszani zenei alkotását? Akkor nem boldogul hangkártya nélkül. Szívesen segítünk a választásnál. A jobb áttekintés érdekében egy vásárlási útmutatóval készültünk, amelynek neve Hogyan kell hangkártyát választani?.

TIPP A KEZDŐK SZÁMÁRA:

Ha a kezdők közé tartozik, és azt kérdezi, hogy mi jelenti a standardot a hangkártyák között, akkor ez a standard USB hangkártya legalább két bemenettel. Egy ilyen berendezés megbízható módon lehetővé teszi az Ön számára, hogy egyszerre játssza fel az éneket és gitárt vagy valamilyen más hangszert. Ez a típus a leggyakoribbak közé tartozik, és pontosan azt nyújtja Önnek, amire szüksége van - egy mobilis és sokoldalú berendezést, amely megérteti magát valamennyi mai számítógéppel. Szükség esetén szakértőink segíteni tudnak a választásnál a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 9-17 óra között) vagy a e-mail címen.

Hogyan működik a hangkártya?


A legtöbb zene manapság számítógépben kerül feldolgozásra. Azonban ha a számítógépet felvételkészítésre akarjuk használni, bele kell vinni a hangot. A számítógépek részeként ugyan szerepel egy beépített hangkártya, de az nem alkalmas a minőségi zenei felvételre, és műszakilag ezt nem is teszi lehetővé. A specializált hangkártyák nemcsak jobb minőségűek, hanem megfelelő bemenetekkel rendelkeznek a hangszerek és mikrofonok összekapcsolására, és előerősítővel is fel vannak szerelve, amely lehetővé teszi megfelelő módon felerősíteni a jelet annak érdekében, hogy a lehető legjobban kihasználják az átalakítók minőségét a jel analógról digitálisra történő átalakításánál.


A hangkártyák beszerzése során nem kell félni attól, hogy esetleg egy költséges berendezést kell vásárolnunk, amelynél nem fogjuk tudni, hogyan kell csatlakoztatni vagy kezelni. A hangkártyák választéka nagyon széleskörű, kezdve az egyszerű hangkártyáktól egy vagy két bemenettel és két kimenettel teljesen intuitív kezeléssel, egészen a professzionális hangkártyákig, amelyek lehetővé teszik az élő zenekar feljátszását, mivel ezeken keresztül egyszerre akár 26 különböző hangforrás is rögzíthető. Többségüket USB kábellel kell csatlakoztatni, és sok ezek közül ún. plug´n´play típusú, ami annyit jelent, hogy a csatlakoztatást követően a számítógép saját maga azonnal felismeri.

 • 1 - Link/hangszer bemeneti karakterisztika kapcsoló
 • 2 - Bemeneti jelerősség kezelők
 • 3 - Fantomtáp kapcsoló kondenzátoros mikrofonokhoz
 • 4 - Hangerő kezelő stúdió monitorokhoz (hangszórókhoz)
 • 5 - Fülhallgató hangerő kezelő
 • 6 - Fülhallgató kimenet
 • 7 - Kapcsoló a felvétel közvetlen meghallgatásához
 • 8 - Kombinált bemenet mikrofonhoz (XLR) vagy hangszerhez (1/4 jack)

A hangkártyák feloszthatók a csatlakoztatási mód szerint


USB hangkártyák

Leggyakrabban USB-n keresztül csatlakoztatják a hangkártyákat, bár a nagyobb teljesítményű kártyáknál manapság más interfészeket is használnak. Az USB azonban egy olyan standard, amely a négy és kevesebb bemenetű kártyáknál abszolút elegendő.

FireWire és Thunderbolt hangkártyák

A több bemenettel rendelkező profi kártyák a FireWire vagy az újabb Thunderbolt interfészen keresztül vannak csatlakoztatva. Ezek a kártyák lehetővé teszik 26 vagy több csatorna átvitelét. A kis házi stúdiókhoz azonban nem feltétlenül szükségesek az ilyen kártyák.Mennyi bemenetre van szükségem a kártyán?

Ha egyszerre készül feljátszani például az éneklést és a gitárt, elegendő egy két bemenettel rendelkező kártya. Az esetben, ha több hangszert készül feljátszani egyszerre, több bemenettel rendelkező kártyára lesz szüksége.

A kártyákhoz csatlakoztatni lehet valamennyi mikrofon- és hangszerfajtát. A kártyák előerősítővel vannak felszerelve, amely képes a kellő szintre felerősíteni a mikrofonból és hangszerekből eredő hangokat. Az így felszerelt bemeneteknél szokott lenni Gain vezérlő, amelynek segítségével beállítja a mikrofon vagy hangszer bemeneti „hangerősségét”. A mikrofon bemenetek rendszerint fantomtápot kínálnak, tehát ezekhez csatlakoztathatók kondenzátoros mikrofonok is. Rendszerint legalább egy bemenet átsorolható a magas impedanciájú Hi-Z üzemmódba, amely az elektromos gitárok vagy basszusgitárok felvételére szolgál.


 • 1 - Digitális bemenet/kimenet
 • 2 - Link kimenetek
 • 3 - Link bemenetek
 • 4 - USB konnektor
 • 5 - Midi bemenet/kimenet

Hogyan különbözik a hangkártyák felvételi minősége?

A legegyszerűbb kártyák CD minőséget kínálnak, tehát 44,1 kHz, illetve 48 kHz mintavételezési frekvenciát tizenhat bites felbontási mélységnél, a minőségibb kártyák mintavételezési frekvenciája 96 kHz és a csúcsminőségűeknek pedig 192 kHz. Míg a 44,1 vagy 48 kHz rendszerint elegendő, más a helyzet a bites mélységnél, amely a digitalizálás minőségéről dönt. Jobb a 24 bites, mivel így minőségi módon kerülnek átvitelre a halkabb hangok is, és jobban hangzik a végső mix.


Tartozékok

A hangkártyák alapvető tartozéka a PC/Mac csatlakozási kábel, amely többnyire a csomag részét képezi. Ha vokálokat készül feljátszani, válasszon nálunk mikrofont. Az Ön házi stúdiójába a nagymembrános kondenzátoros mikrofonok kategóriában található mikrofon fog illeni. Az elkészült felvételen végzett további munkához jó használni stúdiómonitorokat, amelyek tiszta referencia meghallgatást biztosítanak, éppúgy mint a stúdió fülhallgatók.
Rendszerint nem is szükséges egy olyan programot vásárolni, amelyben a felvételt készíteni fogjuk, mivel a csomag részeként többnyire szerepelnek a professzionális hangfelvételi programok egyszerűsített verziói, mint például a Cubase vagy az Ableton. Ezen programok teljes változatát itt találja meg.


Minden világos?

Ha igen, akkor már semmi sem áll az útjában, hogy feljátsszon :-). Amennyiben azonban még mindig valami nem világos a választást tekintve, ne habozzon, és hívja díjmentes 0680 021 358 vonalunkat, vagy keressen bennünket a következő e-mail címen: . Munkatársaink szívesen segítenek az ideális megoldás kiválasztásában.

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon