Hogyan kezdjünk az akusztikus gitárral

A gitár kicsomagolása és az első lépések az akusztikus gitárral

Az akusztikus gitár a legkedveltebb hangszerek közé tartozik a világon. Ha eddig még nem volt világos a választás, és azt latolgatja, hogyan válasszon akusztikus gitárt, illetve hogyan válasszon ilyen hangszert egy gyermek számára, mindenben tanácsot adunk önnek a Hogyan válasszunk gitárt vásárlási tanácsadóban.

Ebben a cikkben megmutatjuk önöknek az első lépéseket, amelyek az új akusztikus gitárral várnak önökre. Ez egyáltalán nem bonyolult:

  • 1. Az akusztikus gitár kicsomagolása
  • 2. A gitár felhangolása
  • 3. Tartozékok
  • 4. Húrok
  • 5. A gitár tárolása
  • 6. Oktatás
  • 7. Videóiskolák a Kytary.cz youtube csatornáján

A gitár kicsomagolása videón

A következő videóban áttekinthetően összefoglaltuk önöknek ezt az összes pontot.

1. A gitár kicsomagolása

Az e-shopból megrendelt akusztikus gitárt a szállítmányozó kézbesíti gondosan és alaposan becsomagolt és kibélelt papírdobozban. Ha a gitár részét képezi egy puha vagy kemény tok is (megállapítja a konkrét hangszer leírásából), a gitár a papírdobozon belül ebben a tokban lesz.

2. A gitár felhangolása

Minden egyes gitárt, amelyet önöknek küldünk, a szerviztechnikusunk ellenőriz, és így biztos lehet benne, hogy a gitár pontosan úgy lesz beállítva, hogy az megfeleljen a gitárosok túlnyomó többségének. A gitár azonban nem lesz teljesen pontosan felhangolva, mivel ez így biztonságosabb szállítása közben. Mindenképpen meg kell tanulnia gitárt hangolni :-).

Standard módon a gitárt E-A-D-g-h-e hangokra hangolják fel (a legvastagabbtól a legvékonyabb húrig). A gitár felhangolása nagyon egyszerű, és ez a videó megmutatja, hogyan kell elvégezni. Javasoljuk, hogy a gitárhoz vásároljon egy egyszerű csíptetős hangolót (bármilyet ebből a részből).

3. Tartozékok

A hangolón kívül a gitárhoz még további tartozékok is szükségesek. Ha ez még nem része a hangszernek (ez fel van tüntetve a gitár leírásában), javasoljuk, hogy vásároljon egy puha gitártokot vagy kemény tokot. A puha tok kényelmesebb, ha a gitárral sokat tervez utazni. Egyszerűen a hátára veszi és megy. Bár a kemény tok nehezebb, de biztonságosabb.

4. Megfelelő húrok kiválasztása

A gitár természetesen már a gyártó által felhelyezett húrokkal lesz felszerelve. Az olcsóbb gitároknál gyakran használnak úgynevezett szállítási húrokat, ami egyfajta húr provizórium. Ezért is javasoljuk, hogy az új gitárhoz csomagoljon hozzá egy új csomag húrt. Így biztos lehet benne, hogy ha valamelyik elpattan, kész lesz a cseréjére.

A húrok tulajdonképpen fogyó eszközök, és idővel elhasználódnak. Hatással van rájuk főként a korrózió, a kéz agresszív izzadása és hasonló. Ezért természetes rendszeresen cserélni a húrokat. Nem lehet egyértelműen megmondani, hogy milyen gyakran, de ha kezdő, akkor 2-havonta egyszer elég lesz :-).

A kezdőknek inkább puhább húrokat (.009/.010) javasolunk, amelyeket könnyebb pengetni.

5. A gitár tárolása

Jó, ha a gitárnak van állványa, amelybe behelyezhető, ha éppen nem játszik rajta. Megszokott az A típusú állvány és kiváló választás a gitár akasztó is. Ennek segítségével a gitárt a falra akaszthatja, ami csodálatosan néz ki :-).

A gitárt feleslegesen ne tegye ki hő és szárazság hatásának. Télen ne hagyja hosszabb ideig a fűtés, kályha, stb. mellett. A fa kiszáradása ugyanis nem tesz jót a hangszernek. A hosszú távú tároláshoz a legjobb a kemény tok, ahol is a hangszer létrehozza a maga kis mikroklímáját, állandó nedvesség mellett, és jól fogja ott érezni magát.

6. Oktatás

Ha Prágából van, elkezdheti látogatni Zeneakadémiánkat, ahol profi zenészek tanítanak gitáron játszani.

A kotta részben számos kiadványt vásárolhat, mint például énekeskönyveket, gitáriskolákat és így tovább.

7. Videóiskolák a Kytary.cz youtube csatornáján

A kezdőknek javasoljuk a mi youtube „Hospodský vodrhovačky“ (Kocsmai dalok) gitáriskolánkat, ahol Petr Krumphanzl számos egyszerű és közismert cseh dalra tanítja meg önöket.A „Workshopok és iskolák“ lejátszólistánkon számos inspiráló és oktató videót találnak.

További témák:

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon