Hogyan válasszunk stúdió monitorokat

Egy minőségi felvétel készítéséhez és a végső keverés elvégzéséhez a jó mikrofonokon és felvevőberendezéseken túl nagyon fontosak a jó hangfalak, amelyeket stúdió monitoroknak nevezünk, mivel a készülő felvétel megfigyelésére használják őket. Hasznát veszik azonban azok következő feldolgozásánál is, amikor a keverésre és véglegesítésre kerül sor. Hogy megkönnyítsük a választást, egy Hogyan válasszunk stúdió monitorokat? témájú vásárlási tanácsadóval készültünk.


TIPP A KEZDŐK SZÁMÁRA:

Amikor először kezd neki a zenefelvételnek és szerkesztésnek, jó szolgálatot fognak tenni a 20 – 40 W teljesítményű monitorok, amelyeket párban árusítanak, és ezek közül az egyik aktív (tartalmaz beépített erősítőt), a másik pedig passzív (az aktívhoz van csatlakoztatva). Ha viszont professzionális megoldást keres, akkor szerezzen be két azonos aktív monitort. Figyelem, a monitorokat standard módon egyenként értékesítik. Ha tehát a webshopunkban az adott tételnél a képen csak egy monitort lát, akkor a csomagban valóban csak egy lesz.

A stúdió monitorok abszolút standardot jelentenek a házi és professzionális stúdiókban egyaránt. Csak a jó monitorok teszik lehetővé, hogy meghalljon minden egyes részletet a felvételében. Ha zenével szeretne dolgozni, erre biztosan nem alkalmasak a hi-fi hangfalak, amelyek inkább bizonyos hangsávokat részesítenek előnyben (főként a magas és basszus hangokat), és így tenni vonzóbbá a hallgatást. Ezzel ellentétben a stúdió monitorokat úgy tervezték, hogy „egyenletes“, neutrális és kiegyensúlyozott hangot adjanak ki a teljes spektrumon át.

  • 1 -Woofer a mély és középfrekvencia reprodukciójához
  • 2 -Tweeter a magasfrekvencia reprodukciójához
  • 3 - Magasfrekvencia beállítás kezelő
  • 4 -Mélyfrekvencia beállítás kezelő
  • 5 -Hangkártya kábel bemenet
  • 6 -Erősítő csatlakozó
el és a zene szerkesztése során úgynevezett nearfield monitorokat használnak, amelyek a nevük alapján a közeli (kritikus) meghallgatásra szolgálnak. Az asztalra állítják őket (többnyire a számítógép képernyője mellé), amelyen a hang feldolgozása folyik. Manapság nem szükséges megfelelő erősítőt is keresni, hiszen a monitorok abszolút többsége aktív – egy beépített erősítőt tartalmaz. A stúdió monitorokat közvetlenül a hangkártyába kötik be.

A monitorokhoz megfelelő kábeleket is kell vásárolni, amelyeken keresztül a zene eljut a monitorokba. Manapság szimmetrikus kábeleket használnak XLR-dugó (a monitorba) és 1/4 "stereo" Jack konnektorokkal a másik oldalon (a hangkártyába). Az alap, párban árusított monitorokat gyakran csatlakoztatják a számítógéphez vagy a hangkártyához cinche kábelek segítségével. Ha a monitort az asztalra fogjuk állítani, jó, ha vásárolunk alá egy akusztikus habszivacsot, hogy az asztallap ne kezdjen el rezegni. A kisebb monitorokat kivéve azonban jobb egy megfelelő állványt beszerezni.

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon