Hogyan válasszunk perkussziós hangszert?

A perkussziós hangszerek gyökerei egészen az emberi faj létezésének hajnaláig nyúlnak vissza. Már az ősember is felismerte a ritmus varázsát, és primitív csörgődobokat és csörgőket kezdett el készíteni és használni (rituális célokból, kommunikáció és egyszerűen a zene okozta öröm miatt).

A perkussziós hangszerek egyszerűen ideálisak a gyermekek számára. A ritmus ugyanis a zene első eleme, amit a gyermek elsajátít. Ezen felül bármilyen csörgődob és csörgő közel áll a gyermekekhez már egészen kis koruktól.


TIPP A KEZDŐK SZÁMÁRA:

A kezdőknek a közkedvelt Cajón (ejtds „kachón“) perkussziós hangszert javasoljuk. Ez a perkussziós dobocska a basszus dob hangját imitálja (az ütőlap közepére ütve), illetve a kisdob hangját is (az ütőlap szélére ütve). Ez a hangszer használható a legtöbb zenei stílusban, és még egy kezdő is viszonylag gyorsan megtanul rajta játszani.

Ha szeretné a perkussziós hangszerek kiválasztását szakértőkkel konzultálni, szívesen adunk tanácsot. Felveheti velünk a kapcsolatot a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 9-17 óra között) vagy a e-mail címen.


A legkedveltebb perkussziós hangszerek:

Dzsembe dobok

A dzsembe valószínűleg a legismertebb és leghasználtabb perkussziós dobfajta. Eredetét tekintve Középnyugat-Afrikából származik. Kehelyre emlékeztető formája van, és többnyire egy darab fából van kivájva (a piacon azonban kapható kompozit anyagokból készült dzsembe is).

Konga dobok

Bár a konga dobok gyökerei az afrikai kultúrába nyúlnak vissza, a legfontosabb fejlődési szakaszon Latin-Amerikában mentek át - az afrikai és spanyol kultúra szintézise hatására. A konga dobokat rendszerint párban használják - vagyis 2 összekapcsolt konga dob van egy állványon. Viszonylag magas dobokról van szó - az alsó részen a legkeskenyebbek, és felfelé pedig szélesednek, majd ezt követően felül enyhén szűkülnek. A konga dobok formája a „lecsippentett szivart” idézi.

Cajón

A cajón egy latin-amerikai perkussziós hangszer, amely az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend. A cajón szó spanyolul annyit tesz mint doboz vagy láda. Valóságban azonban egy „dobozkát” takar egy hangnyílással, amelynek belsejébe hangolható húrokat húztak - ezen a „dobozkán” kézzel dobolnak. A cajón hangja nemcsak a húrok hangolásától függ, hanem különbözik az ütés helyétől és erejétől függően is. Éppen ezért egész sor különböző ütős hangszer típust tud utánozni.

Bongó dobok

A bongó típusú dobok a latin-amerikai környezetből származnak (konkrétan Kubából). Két kisebb méretű összekapcsolt dobból állnak. A bongó dobokon csupán az ujjbegyekkel játszanak, aminek köszönhetően a bongó ideális hangszer a gyermekek számára.

Darbuka dobok

A darbuka egy közkedvelt, arab eredetű dob. A darbuka dobok fémdobok élesen hangzó „csengő” hanggal. A hártyájuk többnyire szintetikus, ritkán találnak olyan darbukát, amelynek hártyája állatbőrből készült.

Boomwhackers

A Boomwhackers csövek egy teljesen ideális hangszert képeznek a gyermekek számára, illetve egy egész gyermekközösség számára. Megtanítja a rajta játszót egyszerre tanítja meg a ritmika és melódia érzékelésére. A hangmagasságot itt a csövek egyes színei képviselik, ami nagyon megkönnyíti a játékot. A Boomwhackers csövek nemcsak a zene érzékelésére tanítanak meg, hanem fejlesztik a kooperációs és együttműködési készséget is a közösségben. Ezért is kellene ennek a hangszernek jelen lennie minden zeneóra tanteremben.

A perkussziós hangszerek csoportja nagy és változatos. A perkussziós hangszereket főként különböző dobfajták alkotják. A perkussziós hangszerek közé sorolunk azonban számos csörgő-, tikfa-, harang-, csengőharang- és kereplőtípust mint például a tamburinokat, claves, maracas, kasztanyetták, triangulumok, kolompok. Nem kevésbé jellegzetesek a melodikus perkussziós hangszerek sem - a vibrafonok, marimbák, xilofonok, esőbot vagy achimes, kalimbák vagy a közkedvelt és vonzó hang drums.

A legkedveltebbek közé tartoznak a dzsembe, bongó és konga típusú dobok. Gyakran találkozhatnak az arab darbuka dobokkal is, az utóbbi időben nagy utat tett meg a közkedveltség szempontjából a cajón perkussziós hangszer. Az ügyes cajón játékos képes helyettesíteni a klasszikus dobfelszerelés alapját.

Ezek a fent említett dobfajták közkedveltek univerzális jellegük miatt – érvényesülnek szinte minden zenei stílusban. Valamennyi ezen hangszer egyúttal alkalmas a kezdők számára is.

A kezdő dobosoknak javasolhatunk afrikai dzsembe dobokat is. Számos perkussziós hangszert oktató zenetanár javasolja őket a gyermek első hangszereként.

A legkisebb dobosokkal kapcsolatban összpontosíthatunk a gyermekdoboki különleges kínálatára. Fedezzék fel ebben a kínálatban a mini-dobokat, tikfákat, csörgőket, tamburinokat, boomwhackers csöveket és egész sor más, gyermekek számára megfelelő perkussziós hangszert is. Ráadásul megvásárolhatja az előre elkészített és komplett gyermek perkussziós szettek egyikét is.

FELHASZNÁLT ANYAGOK: A perkussziós hangszereket elsősorban fából készítik és fém, kompozit és szintetikus anyagok felhasználásával. Dobhártyaként rendszerint szarvasmarha-, borjú- és bivalybőrt használnak, amit jelenleg szintetikus anyagokkal helyettesítenek. A dzsembe dobok hártyái többnyire kecskebőrből készülnek. A perkussziós dobok hangolása többnyire zsinegek vagy speciális fém mechanikus rendszerek segítségével történik, amelyek megfeszítik vagy lazítják a hártyát.

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon