Hogyan válasszunk MIDI billentyűzetet?

TIPP A KEZDŐK SZÁMÁRA:

Ha egy otthoni stúdióval rendelkezik, illetve a számítógépen produkál zenét, akkor előbb-utóbb rájön, hogy nem boldogul MIDI billentyűzet nélkül. Hogy miért is van ez így, és mire szolgál a MIDI billentyűzet, illetve hogyan kerül felosztásra, a „Hogyan válasszunk MIDI billentyűzetet“ vásárlási tanácsadóban tudhatja meg.

Ha a kezdők közé tartozik, és egy abszolút standardot keres, vegye fontolóra egy Novation MIDI billentyűzet megvásárlását a Launchkey sorozatból. Egy ilyen berendezés amellett, hogy egy abszolút MIDI standardot biztosít, különleges felszereléssel is rendelkezik (pad-ek, csúszkák, forgatógombok), amely azonnal jól fog jönni, amint egy kicsit kiismeri magát a MIDI témakörben. Szükség esetén szakértőink segíteni tudnak a választásnál a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 9-17 óra között) vagy a e-mail címen.

Mit is jelent a MIDI billentyűzet?

Fontos információ az elején azok számára, akik a MIDI témával még nem találkoztak, hogy a MIDI billentyűzet nem tartalmaz semmilyen hangokat. Tehát saját maguktól nem játszanak ezek a billentyűk. A MIDI billentyűzetek tulajdonképpen vezérlők, amelyek információt küldenek a hangmagasságról, dinamikáról, hangparaméterekről, stb., és azok segítségével játszik a kezelt hangszeren. Ezek a hangszerek, amelyeken a MIDI billentyűzet segítségével játszhat, két típusra oszlanak fel: virtuális (szoftver) hangszerek a számítógépen vagy hardver hangszerek (például rackes szintetizátor), amelyek MIDI bemenettel vannak felszerelve. Leggyakrabban azonban a MIDI billentyűzetet virtuális hangszereken, vagyis szoftver hangszereken történő játékhoz fogja felhasználni különböző zenei programokban a számítógépen (Ableton Live, FL Studio, Cubase, Pro Tools és mások).

Az alapján, hogy milyen hangszert választ ebben a programban, olyan hangszert fog vezérelni a MIDI billentyűkkel: zongorák, orgonák, vonós hangszerek, basszus, perkussziós hangszerek, szintetizátorok. Ebből a szempontból a MIDI billentyűzetnek nincs korlátozása – az egyedüli korlátozás a számítógépén lévő hangbankban található hangszerek száma.


Mi alapján kell kiválasztani a MIDI billentyűzetet

Két fő kritérium létezik, amely alapján a MIDI billentyűzetet kiválasztják. Az egyik a billentyűzet típusa és a második pedig a további tartozékok, amelyekkel a billentyűk rendelkeznek magán a billentyűzeten kívül.

Billentyűzet

A MIDI billentyűzet billentyűzete általában véve felosztható kalapácsosra és dinamikusra. A kalapácsos billentyűzet az akusztikus zongorák hagyományos billentyűzetét szimulálja. Ez azt jelenti, hogy nehezebb lefolyású, lassúbb reakciójú, és főként azoknak felel majd meg, akik inkább a zongorán szokták meg a játékot. Tehát főként a virtuális zongorák vezérlésére és feljátszására alkalmas.

A második és elterjedtebb billentyűzettípus a dinamikus. Ez megfelel például a szintetizátorokon használt billentyűzetnek. A billentyűk a kalapácsos billentyűkkel szemben kisebbek, simábbak, könnyebbek, és pontosabb reakcióval és ütéssel rendelkeznek (visszatérés az eredeti pozícióba). Alkalmas az elektronikus hangok, perkussziós hangszerek, szintetizátorok, gitárok, basszusgitárok és egyéb hangszerek feljátszására. A kalapácsos billentyűzettel ellátott MIDI billentyűzettel ellentétben lényegesen olcsóbbak, és láthatóan kisebb méretűek is.

A választásnál vegye figyelembe a billentyűzet tartományt is, ami a gyakorlatban tulajdonképpen a billentyűk száma. Az elektronikus hangok, szintetizátorok, beatek vagy basszus linkek feljátszásához elegendő lesz két oktáv (37 billentyű) tartománya. Az összetettebb eljárásokhoz, akkordfelbontásokhoz és zongora frázisokhoz inkább 5 és több oktáv (61 billentyű és több) tartományú billentyűzet után fognak nézni.

A MIDI billentyűzet prémium felszerelése

Prémium felszerelésnek tekinthetünk mindent az billentyűzeten felül. Főként a világító, forgó, toló, nyomó és további elemekről van szó. Ide tartoznak a knobok (forgó potenciométerek), faderek (függőlegesen csúszó vezérlők) és a pad-ek (négyszögletes puha gombok, gyakran háttérvilágítással). Ezek közül a vezérlők közül egyiknek sincs stabilan meghatározott funkciója, mivel különböző paraméterekhez rendelhetők hozzá a konkrét eszköz segítségével a számítógépen, amelyet használ. A knob gombok segítségével vezérelheti a szintetizátorok vagy effektek paramétereit. Ez a vezérlés inkább felhasználóbarát, és megkönnyíti a munkát az eszközzel anélkül, hogy a kezébe kellene venni az egeret és ügyetlenül görgetné a paramétereket a számítógépen.

A háttérvilágítással ellátott pad-ekalkalmasak (az ultra gyors reagálásuknak köszönhetően) a ritmikus minták (patternek) létrehozására és feljátszására, amikor is minden egyes pad valamilyen ütős hangszer hangjának felel meg. A következő gyakori felhasználás ezt követően a sample-k és különböző hangeffektek indítása. Ha főként elektronikus zenét szeretne produkálni, ezek a vezérlők biztosan jól fognak majd jönni Önnek.

1. billentyűzet

2. toló faderek

3. forgatógombok

4. háttérvilágított pad-ek

A MIDI billentyűzet csatlakoztatása

A MIDI billentyűzet túlnyomó többsége a számítógéphez USB-n keresztül kerül csatlakoztatásra. A mai technológiák többsége már lehetővé teszi az ún. plug&play-t, ami azt jelenti, hogy a számítógép (Windows és Mac) billentyűzete azonnal felismeri a csatlakozást, tehát azonnal játszhat a zenei szoftver elindítását követően.

Hol szerezhetek zenei szoftvert (ún. DAW-t)?

A legtöbb MIDI billentyűzethez megkapja a produkciós program intro verzióját is ahhoz, hogy a számítógépben zenét tudjon produkálni. Erre példa lehet az Ableton Live Lite, ami az adott szoftver kezdőverziója. Ezek az „intro” verziók elegendők lesznek a tanuláshoz, és az első lépésekhez a MIDI-vel. A jövőben díj ellenében mindig lehet majd frissíteni ezeket a programokat professzionális verzióra.

Mit tartalmaz a csomag, és mit kell még vásárolnom?

A csomag standard módon tartalmazza az USB kábelt és a zenei szoftver kezdőváltozatát (többnyire letöltési link formájában). Néhány gyártó még olyan különböző bónuszokat is ad, mint a hurkok, hangbankok és így tovább. Alapvetően ehhez a billentyűzethez már semmi másra nincs szüksége - csupán a számítógépére, és hogy legyen kedve zenét produkálni :-).

Azt, hogy hogyan nézhet ki egy zenei produkció MIDI billentyűzettel, itt tekintheti meg:Minden világos? Ha bármilyen kérdése lenne, ne habozzon, és keressen bennünket a díjmentes 0680 021 358 telefonszámon vagy írjon a következő e-mail címre: .

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon