Hogyan válasszunk gitárt?

Gratulálunk! Lehet, hogy most azt mondja: „De hiszen ma nem is ünneplek semmit, akkor mihez gratulál nekem a Kytary.cz?” Mi biztosak vagyunk abban, hogy van mihez gratulálni. Úgy döntött ugyanis, hogy kiválaszt egy gitárt, és valószínűleg be szeretne lépni a zenészek sorába! Ehhez a kiváló döntéshez pedig mindenképpen csak gratulálhatunk :-).
Szívesen segítünk Önnek, ha saját maga, szerettei vagy gyermekek számára szeretne gitárt vásárolni. Szükség esetén szakértőink segíteni tudnak a választásnál a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 9-17 óra között), vagy a e-mail címen.

Először is tisztázni kell néhány alap dolgot: hagyományos akusztikus gitáron szeretne játszani, vagy szeretné jobbra fordítani a hangerőt, és az elektromos gitár húrjai közé szeretne csapni? Ezt a választást Önre bízzuk, mivel ez a zenétől is függ, amelyet Ön szeret. És ez mindenkinek a magánügye :-).

Akusztikus gitárok és klasszikus gitárok

A gitárokat, amelyeket semmihez sem csatlakoztatnak, és egyedül csak az ujjakra van szükség a játékhoz, akusztikus és klasszikus gitárokra osztjuk fel.

A klasszikus gitárt talán a népies spanyol gitár elnevezés alatt ismerik. Ezeket a gitárokat a komolyzenében, flamenco-ban (ezért a spanyol gitár) használják, és nagyon megfelelnek gyermekgitárnak. Ugyanis ezekre a hangszerekre nejlonhúrokat húznak, amelyek a kezdetekben megkönnyítik a játékot, és könnyebben lenyomhatók a fogólapon is (nem vágnak az ujjakba úgy, mint a fémhúrok). Egy következő nagy előnye a klasszikus gitároknak a gyermekek számára, hogy különböző méretekben gyártják őket a gyermek korának és magasságának megfelelően.
A klasszikus gitárokra jellemző a tipizált testforma, egyenes és széles fogólap és a már említett nejlonhúrok. Ujjal játszanak rajtuk, nem pedig pengetővel. Azt, hogy hogyan válasszunk klasszikus gitárt, itt találja meg.


Az akusztikus gitár vagy más néven western gitár egy hangszer, amelyet a rock, pop, country, blues, folk, stb. zenében használnak. Az akusztikus gitárokra fémhúrokat húznak, és elsősorban pengetővel játszanak rajtuk. Néhány különböző változatban is gyártják őket (például Dreadnought vagy Jumbo), ezek fogólapja pedig lekerekített és keskenyebb, mint a klasszikus gitároknál. Léteznek elektroakusztikus modellek is, amelyek hangszedővel vannak felszerelve. Ezek a hangszerek csatlakoztathatók a hangosító berendezéshez (gitár kombó) és így erősített hangzással játszani a koncerteken vagy a nyilvános fellépéseken. Azt, hogy hogyan válasszunk akusztikus gitárt, itt találja meg.

Elektromos gitárok

Biztosan tudja, hogyan néz ki egy elektromos gitár, ezért csak néhány alapvető dologra világítunk rá. Ahhoz, hogy elektromos gitáron tudjon játszani, csatlakoztatnia kell azt valamihez. Természetesen lehet csak úgy „szárazon” is gyakorolni, de erre inkább az akusztikus gitárok valók. Az elektromos gitárnak hangosító berendezésre van szüksége, amelybe kábel segítségével beköti, és csak akkor hallhatja annak teljes értékű hangját. Ilyen hangosító berendezésnek tekintjük vagy a gitár kombót, amely lehet kisebb méretű is, otthoni játszásra alkalmas vagy pedig gitár erősítő és hangfal készlet. Azt, hogy hogyan válasszunk elektromos gitárt itt találja meg, azt pedig, hogy hogyan válasszunk gitár kombót itt találja meg.

Az elektromos gitár és hangosító berendezés közé beköthetők különböző effektek, amelyek segítségével módosítható a végső hang. Közkedvelt például a Distortion, amely úgy torzítja a hangot, ahogy azt a rock és metál zenéből is ismerik.

Gitár tartozékok

Válasszon bármilyen típust is, jól fognak jönni a tartozékok, amelyek közösek valamennyi gitár számára. Elsősorban a hangolóról (elegendő bármilyen csíptetős) van szó, mivel senki sem akar fel nem hangolt gitáron játszani. Jól fog jönni egy tok, állvány is, pengetők vagy póthúrkészlet.

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon