Hogyan válasszunk elektromos basszusgitárt

Négyhúrosok, öthúrosok, aktívak, passzívak, érintővel, érintő nélkül… Megértjük, hogy egy kezdő számára nem könnyű eligazodni ezek között a kifjezések között, ezért is készítettük el nektek ezt a kis útmutatót, amely segít abban hogyan válasszunk basszusgitárt. Ha szakértőink segítségét szeretnéd kérni a választást illetően, hívj minket díjmentes vonalunkon a 0680 021 358 telefonszámon (hé–pé 9-17ó) vagy küldj üzenetet a e-mail címre.

TIPP KEZDŐKNEK:

A basszusgitárok alapmodelljei és a basszus hangok esszenciái a 4 húros Jazz Bass gitárok , melyekkel először a Fender rukkolt elő és azóta olyan mértékben elterjedtek, hogy a JB modellek más gyártók portfóliójában is helyet kaptak. A JB hangja jellegzetesen mély és lágy, amely minden zenei stílusban megállja a helyét, ezért is beszélhetünk esetükben abszolút sokoldalúságról .

A basszusgitárok az ötvenes évek elején jelentek meg a hangszerpiacon, amikor az amerikai Fender bemutatta az első tömegesen gyártott basszusgitárt Precision Bass néven. Ezek a hangszerek voltak hivatottak helyettesíteni az addig használatos nagybőgőket, melyek nem voltak túlzottan praktikusak nagy méretük miatt és korlátozott lehetőségeik miatt a hangolás terén. Attól fogva a basszusgitár csaknem minden zenei stílus elengedhetetlen része lett . Ez egy olyan hangszer, amely a zenekar ritmikus és melodikus elemei között foglal helyet. A dobokkal együtt alkot grooveot és a gitárokkal illetve egyéb hangszerekkel fontos szerepet játszik a dalok melodikus felépítésében.

Úgy tartják, hogy a basszusgitár „határozza meg“ a dalt. Ez olyannyira igaz, hogy ha egyszer kihagynánk a zenéből, azonnal szembe tűnne hiánya.

A basszusgitárok alaptípusai:


Jazz Bass

A Jazz Bass modellek, melyeket a Fender hozta be a köztudatba, világviszonylatban a standard hangszerek közé sorolhatók. Ezek a hangszerek hangzásilag sokoldalúak és minden kezdő zenész számára ideális választást jelentenek. A Jazz elnevezés határozottan nem azt jelenti, hogy csakis ebben a stílusban állják meg a helyüket. Karakteres mély hangjuknak és a két single-coil hangszedő kombinációjának köszönhetően megtaláljuk csaknem minden zenei stílusban .

Precision Bass

A Precision típusú basszusgitárokat nyugodtan nevezhetjük minden basszusgitár anyjának – ez ugyanis a legrégebbi ilyen típusú hangszer, amely az 50. évek elején született és örökre megváltoztatta a zenét. Többnyire egy osztott single coil hangszedőt találunk rajta amely karakteres nyers hangzást produkál, mely nem annyira mély mint a Jazz Bass esetében. A Precission Bass erőteljes hangja szinte bármilyen stílusban megállja a helyét.

Modern Bass

Maga a név is jelzi, hogy az előző kettőnél fiatalabb típusról van szó. Ezek a basszusgitárok kerek és masszív testtel, mély bevágásokkal és hosszú „szarvakkal“ rendelkeznek. Az esetek többségében humbucker hangszedővel és aktív elektronikával vannak ellátva (a hangszer beépített előerősítővel rendelkezik), ebből adódóan hangja nagyon mély és vaskos, ám nem annyira „konkrét“. Az aktív elektronika ráadásul lehetővé teszi a basszus/középhang/magashang ekvalizációját közvetlenül a hangszeren.

Egyéb basszusgitárok

Létezik számos basszusgitár, amely felépítésével és alakjával kitűnik a fő kategóriákból. Itt vannak például a Thunderbird típusú basszusgitárok a Gibson és az Epiphone műhelyéből. Atraktív külsejükön továbbra sem fog az idő és már több generációnyi basszusgitáros szívébe lopták be magukat.

Hard and Heavy

A Hard és Heavy szekcióba azok a basszusgitárok tartoznak, melyek ismérvei az éles és agresszív vonalak , amelyek rendkívül népszerűvé tették ezeket a modelleket a metal zene basszusgitárosainak körében.

Mit kell figyelembe venned basszusgitár vásárlásnál

4húros és 5húros basszusgitárok
A klasszikus basszusgitár négyhúros, számos basszusgitáros azonban inkább az öthúros verziót részesíti előnyben. Az úgynevezett „négyhúrosok“ általános hangolása E, A, D, G .„ Az „öthúrosok“ gazdagabbak egy mély „B“ húrral (másnéven „H“). Az 5húros basszusgitár ezért B (H), E, A, D, G hangolású. Ennek hála a 4húrosnál mélyebb játékot is lehetővé tesz.

Aktív és passzív elektronika
A basszusgitárok elektronikája lehet passzív vagy aktív. Eredetileg csak passzív basszusgitárok léteztek. Ez azt jelenti, hogy a jel a hangszedőkből csak az erősítőben lett felerősítve. Az aktív basszusgitárok beépített előerősítővel rendelkeznek ami miatt a kimenő jel erősebb, ami vaskosabb és erőteljesebb hangot eredményez, ez azonban nem annyira konkrét és egyedi mint a passzív basszusgitárok esetében. Az „aktívak“ előnye többek között az is, hogy ezeken a hangszereken többnyire potméter is található a hang ekvalizációjához. Így közvetlenül a hangszeren állítható a basszus, a középhang és a magashang aránya. Ahhoz, hogy az aktív elektronika működjön, rendelkeznie kell a basszusgitárnak 9V -os elemmel . Amennyiben az lemerül, nem sok zenélésben lesz része. Ezért is jó ha van kéznél tartalék elem :-)
  • 1 - Kantártartó
  • 2 - Humbucker hangszedő
  • 3 - Single coil hangszedő
  • 4 - Kantártartó
  • 5 - Fogólap
  • 6 - Hangolókulcsok
  • 7 - Nyak
  • 8 - Hangszedő hangerő és EQ
  • 9 - Kábelkimenet

Érintő nélküli basszusgitárok

Speciális csoportot alkotnak az érintő nélküli basszusgitárok. A nagybőgők mintájára „csupasz“ a fogólapjuk, ahol legfeljebb merőleges vonalak jelölik az egyes pozíciókat. Ezek a hangszerek főleg a jazz zenében használatosak és inkább a tapasztaltabb játékosoknak ajánlottak.

Basszusgitár tartozékok

Egy basszusgitáros sem boldogulhat az alap tartozékok nélkül. Elsősorban szüksége van hangszerkábelre , amellyel a basszusgitár csatlakoztatható a kombóhoz vagy az erősítőhöz. A hangszer behangolásához szükség lesz még hangolóra (megfelel bármilyen csiptetős ). Jól fog jönni a heveder és az állvány is. Amennyiben utazásnál is magadnál szeretnéd tudni hangszeredet, javasoljuk egy puha tok (lazább) vagy egy kemény tok (biztonságosabb) vásárlását.

A választék nagyságából adódóan lehetnek kérdéseid a választást illetően, ezért ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot ingyenes ügyfélvonalunkon a 0680 021 358 -as számon vagy írásban a e-mail címen.

Nézd meg rövidfilmünket arról, „Hogyan válasszunk basszusgitárt“

Zenélésre fel! :-)

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon