Hogyan válasszunk DJ lemezjátszót

A lemezjátszók a lemezlovasság alapját és egyúttal alapkövét is jelentik.

A választás előtt győződjön meg róla, hogy milyen célra akarja használni. Léteznek ugyanis a következő alap DJ lemezjátszó-típus: klasszikus analóg (közvetlen/szíjas meghajtással) és USB lemezjátszók. Az USB lemezjátszók előnye, hogy azok segítségével digitalizálhatók a vinilek (átvihetők a számítógépbe).

Ha a kezdők közé tartozik, és további információra van szüksége, felveheti velünk a kapcsolatot telefonon keresztül a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 9-17 óra között) vagy írásban a e-mail címen. Minden kérdésükre szívesen válaszolunk.


A DJ lemezjátszók típusai

Ha elkezd foglalkozni a DJ lemezjátszókkal, rájön, hogy az analóg lemezjátszókból két alapvető típus létezik: szíjas és közvetlen meghajtással. A szíjas lemezjátszók olcsóbbak, mint a közvetlen meghajtású lemezjátszók. A közvetlen meghajtású lemezjátszóknak azonban stabilabb a forgási sebessége, amivel azonban a magasabb árral kell fizetnünk. Valamennyi DJ lemezjátszók specifikuma az ún. pitch fader, amellyel a forgás szabályozható. A kínálatunkban megtalálják az USB lemezjátszók kategóriáját is.

Ha scratchelni szeretne vagy a lemezjátszókon keresztül keverni a számokat a számítógépről (az olyan DJ programok segítségével, mint a Serato, Traktor, stb.), akkor ez nem az USB lemezjátszók dolga, ahogy ezt az ember talán gondolná. A számítógéphez csatlakoztatható bármilyen DJ lemezjátszót. Csak egy DJ keverőpultra van szüksége USB interfésszel és speciális időkódos lemezre. Ez a lemez azután, hogy a lemezjátszót csatlakoztatják a keverőpulthoz és a számítógéphez egy DJ programmal együtt, úgy viselkedik, mintha rajta lenne a zeneszám, amelyet hozzárendel a számítógépben.

A lemezlovasság alapjainak első megértésére és megtanulására ezt követően elég lesz egy olcsóbb lemezjátszó szíjas meghajtással. De ha nem akar kompromisszumot kötni, és egy olyan felszerelést szeretne, amelyet a tapasztalt DJ-ek is használnak, akkor vásroljon egy lemezjátszót közvetlen meghajtással. Mindkét típus az időkódos (timecode) lemezek, DJ programok és megfelelő keverőpult alkalmazását követően csatlakoztatható a számítógéphez. Ha vannak otthon ritka lemezei, amelyeket szeretne átvinni digitális formába, vagy pedig sample mintákat szeretne elektronikusan felhasználni (rövidebb részek) valamilyen dalból, amely bakelitlemezen van, biztosan jól fog majd jönni egy USB lemezjátszó.


További kritériumok a lemezjátszó helyes kiválasztására.

  • Karok: léteznek egyenes és hajlított. A kezdetben ez az Ön számára nem lesz alapvetően fontos. Csakis ergonómiáról van szó, amely a tapasztaltabb DJ-k számára fontos.
  • A forgási sebesség (ún. pitch) szabályzásának lehetősége: ez az alap és legfontosabb tulajdonsága valamennyi DJ lemezjátszónak. A sebesség változtatás lehetőségének köszönhetően két beat összehangolására kerül sor két lemezjátszóból, ami az egyik alapvető DJ technika.
  • Formatervezés: nem annyira fontos a választásnál, nem javítja a lemezjátszó teljesítményét, azonban azoknak okoz örömöt, akik nemcsak a funkcióra, hanem az esztétikára is összpontosítanak.

Lemezjátszók és tűk

A zeneátvitelhez fontos a hangszedő és a . Mindig jó, ha van tartalékban arra az esetre, ha a scratchelésnél megkárosodna. A DJ lemezjátszók esetében megtörténhet ez - ez tulajdonképpen fogyóeszköz, amely a tárgy elvét tekintve elhasználódik (bár nem kell egyáltalán olyan gyakran cserélni).

A hangszedők különböznek a felhasználás, minőség és ár szempontjából, legtöbbször MM (moving magnet) megjelölést használnak rájuk.

A tűk a forma szerint szferikus (lekerekített) vagy elliptikus (élesebb tűk) tűkre oszthatók fel.

Tartozékok

A komplett DJ felszerelés része a DJ keverőpult is. Jól fog jönni a DJ asztal is, ahol mindent kényelmesen összeállíthat. Vásárolhat időkódos lemezeket és különböző táskákat és tokokat. Hasznát veszi majd a pót hangszedőknek és tűknek is.

Jó zenélést, scratchelést, „DJ-kedést” és keverést kívánunk! :-)

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon