Hogyan válasszunk digitális zongorát

Legyen Ön a gyermeke számára hangszert kereső szülő vagy zenész, aki szomszédok vagy a tér miatt nem engedhet meg magának egy nagy zongorát, vagy egy profi zenész, aki egy több hanggal rendelkező alternatívát keres a klasszikus hangszer helyett, akkor előbb-utóbb a látóterébe kerül a digitális zongora. A digitális zongora egy olyan hangszer, amelynek fő funkciója, hogy hűen utánozza akusztikus elődjeit, kezdve a pianínóktól egészen a nagy koncert zongorákig. Ezen kívül a digitális zongora a hangprocesszorok, hangbankok és az elektronikus zenemű rendezésének és feljátszásának progresszív előnyeit kínálja. Hogyan kell azonban helyesen kiválasztani a pianínót?

Míg a digitális pianínók a kevesebb térigényű kisebb zongorákat utánozzák, amelyek függőleges húrvezetéssel rendelkeznek, a digitális szárnyas zongorák a zenészt olyan érzettel töltik el, mintha egy eredeti koncerthangszeren játszana. Ha azonban egy kezdő számára keres hangszert, akkor a digitális pianínó az ideális variáns, főként tekintettel a digitális szárnyas zongorák magasabb árára.

Felosztás a billentyűzet szerint

A digitális zongorák fő előnyei közé tartozik a billentyűzet, amelynek a lehető legnagyobb mértékben a hagyományos billentyűzetet kell utánoznia annak valamennyi nüánszával és részletével. Egyesek számára nem kényelmes egy matt billentyűzeten játszani, mások pedig nem szeretik, ha „csúszkál” az ujjuk a fényes billentyűzeten. Az anyag szempontjából az elefántcsont másolata az optimális választás a minimális nedvszívó tulajdonságoknak köszönhetően, ami hozzájárul a játék teljes komfortjához.

Mechanikus és hangzás tulajdonságok

Minden egyes digitális zongora alapját a kalapács mechanikaképezi, ami a valódi zongorán a húrt ütő kalapácsok érzetét szimulálja. A digitális zongora árától függően a mechanikát például ún. lineáris (valamennyi kalapács azonos súlyú), vagy fokozatos változatban készítik, ahol is a kalapácsok a basszus billentyűkön nehezebbek és az altok pedig könnyebbek, ahogy ez a valódi hangszeren is van.

Minden egyes billentyű így a feljátszott hang vezérlő, ill. indító elemeként szerepel (rendszerint a valódi zongora hangjairól van szó), ami megfelel az adott hangnak. Ezt az indítást befolyásolhatja számos modellezés, ami az akusztikus hangszer mechanikájának működését utánozza:

Key-off – az akusztikus zongora valódi billentyűi nem hagyják azonnal abba a játékot a kalapács felemelését követően, mivel a tompítóknak köszönhetően a jellegzetes tompított hangot adják ki – ezt szimulálja a key-off funkció
Escapement – Ez a funkció azt a helyzetet szimulálja, amikor nem elégségesen nyomják le a billentyűt, és a valódi hangszer esetében nem rezegne meg a húr és nem hallatszana a hang sem
Billentyűleütés dinamika – Lehetővé teszi a különböző erősségű billentyűleütések fokozatos megkülönböztetését. Érvényes, hogy minél több szintes a billentyűleütés dinamika, a digitális zongora billentyűleütés dinamikája annál jobban közelíti meg a valódi zongorát
Smooth release – Haladó hangzási funkció, amely a húrok utózengését szimulálja a kalapácsok finom felemelésekor, amit értékelni fog számos igényesebb klasszikus darabot vagy jazz zenét eljátszani kívánó zenész
Stereo sustain – A jobb pedál lenyomásának szimulációja, amikor is a billentyűket megszabadítják a tompítóktól, és így hosszabb az utózengésük

Hangprocesszor

A hangprocesszor minden egyes digitális zongora szíve-lelke, a hangzás minőségét pedig az Ön által vásárolt zongoránál pontosan annak minősége fogja meghatározni. Minden egyes processzor tartalmazza a valódi zongora hangjait, azonban az olcsóbb változatoknál rendszerint nem játsszák fel a teljes billentyűzetet, hanem többnyire csak a kiválasztott hangokat, a többit pedig a feljátszott hang számítógépes megemelésével vagy csökkentésével pótolják. Léteznek azonban olyan digitális zongorák is, amelyek tartalmazzák a prémiumés koncert modellekteljesen feljátszott billentyűzetét, mindezt különféle fokozatokban a tökéletes billentyűzetleütés utánzása érdekében.

A klasszikus zongora alapvető hangbankján kívül a digitális zongorák további előnye a klasszikus billentyűs hangszerek további hangzásainak és hangjainak tára, számos effekt eszközzel együtt, egészen a régi szintetizátorok és elektromos zongorák nagyon kifinomult szimulációjáig. A digitális zongorák e lehetőségei még jobban kitűnnek az olyan speciális funkcióknak köszönhetően, mint pl.: Dual tone vagy layer – két hangzásbeállítás összekapcsolásának lehetősége egy billentyűbe, úgy, hogy egy billentyű lenyomásával egyúttal felzendülhet a zongora hangja és az annak megfelelő hegedűhang is. Keyboard split – a billentyűzet felosztásának lehetősége két részre, és minden egyes részre teljes más beállítást használni. Probléma nélkül le tudja játszani a melódiát zongorahangon, és a basszust például orgona segítségével játssza le.

Zenedarabok rendezése és MIDI interfész

A hangprocesszor sok esetben saját dalok komponálására is szolgál, hiszen azokat nemcsak fel tudja játszani, hanem sokszor még elemzi is azokat, és pl. kiegészíti őket akkord kísérettel. Ez a funkció tanítóként is szolgál, amikor a vezérlőegység megjeleníti a zenedarab feljegyzett hangjegykottáját, és vár a megfelelő hang megnyomására vagy számolja a pontos ritmust és a hangok lekötését.

Ezeken a funkciókon kívül biztosan értékelni fogják majd azt a lehetőséget is, hogy a digitális zongorájukat össze tudják kapcsolni a számítógéppel vagy más okoskészülékkel a MIDIvagy USBinterfészen keresztül. Ennek köszönhetően az Ön zongorájából egy teljes értékű stúdió perifériaelem válik, amelyet problémamentesen összeköt zenei szoftverével. Hasonlóképpen egyszerűen készíthetünk biztonsági másolatokat is a zenedarabokról, amelyek közvetlenül a zongorába kerültek feljátszásra, vagy fordítva: bővíthetjük a zongoránk memóriáját új dalokkal vagy új hangokkal, amennyiben a gyártó erre lehetőséget ad.

Hangkimenetek

A digitális zongora egyik legnagyobb előnye, hogy teljes mértékben szabályozható a hangerőa beépített hangszórókon és lehet fülhallgatónkeresztül is hallgatni. Ezért a legtöbb digitális zongora fülhallgató kimenettel van felszerelve 6.3 stereo jack-re és nagyon gyakran stereo RCA (cinch) kimenettel, vagy 2 mono 6.3 jackes kimenettel. A profi digitális zongorákon találnak még egy pár XLR kimenetet is a hangszer közvetlen csatlakoztatására a keverőpulthoz vagy a hangosító rendszerhez.

A digitális zongorák tartozékai és előnyös szettek

A legmegfelelőbb tartozékok a digitális zongorákhoz minden bizonnyal a zongoraszékek beállítható magassággal, különböző védőfilcek a billentyűzetre vagy a zárt szerkezetű fülhallgatók. A digitális zongorákhoz nincs szüksége metronómra, mivel ennek funkciója be van építve valószínűleg valamennyi hangszerbe, amely jelenleg a piacon van. Ha egy kezdő számára szeretne hangszert vásárolni, figyelmébe ajánljuk az előnyös szetteket válogatott tartozékokkal együtt, amelyek megjelennek a digitális zongorák szekcióban a webshopunkban.

Minden világos?

Amennyiben igen, akkor már semmi sem áll az útjában, hogy kiválassza az Önnek leginkább megfelelő zongorát. Ha a digitális zongorákkal kapcsolatban további kérdései vannak, vagy valami nem világos, biztosan keressen bennünket a 0680 021 358 telefonszámon vagy e-mailben a következő címen: , ahol tapasztalt munkatársaink nagyon szívesen adnak tanácsot azzal kapcsolatban, hogy milyen zongora a legmegfelelőbb az ön céljaira.

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon