Hogyan válasszunk teljes DJ rendszert

A lemezlovasság már a kezdetek kezdetétől a zenei produkció legprogresszívebb típusai közé tartozik. Nem is csoda tehát, hogy a DJ felszerelések nem álltak le a fejlődésben - és az eredetileg használt analóg technikát (gramofonok + keverőpult) fokozatosan modernebb (digitális) technika váltja fel. Manapság a technológiai fejlődés csúcsán az úgynevezett All-in-one DJ kontrollerek (vagy Komplett DJ rendszerek) vannak.


TIPP A KEZDŐK SZÁMÁRA:

Valamennyi DJ kontrollerre érvényes, hogy digitális technológiákon alapul - ami a régebbi analóg technikával szemben lényegesen leegyszerűsíti a hangsávokkal végzett munkát. Azonban messze nem az összes DJ kontrollert jelölhetjük meg all-in-one DJ kontrollerként (komplett DJ rendszerek). Az All-in-one DJ kontrollernek csak olyan DJ kontroller tekinthető, amelyben egy platformon belül integrálódik a lemezjátszók és keverőpultok funkciója.

Az All-in-one DJ kontroller jó választás a tapasztalt DJ-ek számára, akik szeretnék teljes mértékben kihasználni a hangsávok digitális feldolgozása nyújtotta lehetőségeket. Egyúttal ezek a DJ kontrollerek megfelelnek az abszolút kezdőknek is, mivel ez a digitális technológia egyszerűbben kezelhető lesz a számukra, mint a régebbi DJ technológiák.

Ha szeretne szakértőkkel konzultálni, keressen bennünket. Szívesen adunk tanácsot abban, hogy milyen komplett DJ rendszer lesz az ideális az Ön számára. Rendelkezésére állunk a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 9-17 óra között), vagy a e-mail címen.

Hardver

A Komplett DJ rendszerek többnyire 3 részre oszlanak fel: két rész a zeneszámok kezelésére szolgál, egy pedig a keverőpult kezelésére. A DJ kontrollerek többsége képes két vagy akár négy zenei csatornával dolgozni, és rendszerint saját hangkártyával van felszerelve. A komplett DJ kontrollerek hardver vezérlése leggyakrabban pad-ek, knob-ok és JOG korongok, stb. segítségével történik.

Számos készülék ergonómiája a klasszikus analóg DJ technikából indul ki (2 forgókorongot tartalmaznak, amelyek a lemezjátszókat szimulálják), de néhány DJ kontrollernél még eredetibb módon van megoldva a vezérlés. Ne feledjük, hogy a vezérlőelemek kivitelezésének minősége a DJ-k számára is alapvető fontosságú - főként, ami a vezérlés pontosságát és érzékenységét illeti.

Szoftver

A DJ rendszereknél rendkívül fontos a szoftver. A jó szoftver lehetővé teszi a DJ kontroller egyszerű csatlakoztatását a notebook-hoz vagy táblagéphez. Ezen felül lehetővé teszi a könnyű zenekeverést és a felhasznált zeneszámok intuitív módosítását. A leghíresebb DJ szoftverek közé tartoznak a következő programok: Serato DJ, Traktor, DJAY, VirtualDJ. A legtöbb ilyen berendezés része legalább az egyik ilyen program alapverziójára vonatkozó licenc.

Összekapcsolás a számítógéppel vagy táblagéppel

Valamennyi all-in-one DJ kontroller úgy van felépítve, hogy egyszerűen és problémamentesen csatlakoztatható legyen a számítógéphez van a táblagéphez (iPad) - úgynevezett Plug´n´Play. A számítógéphez történő csatlakoztatás standard módon USB porton keresztül történik. Az all-in-one DJ kontrollerek képesek a számítógéptől függetlenül is működni, a kontrollerek nagyobb részénél azonban a számítógéphez (táblagéphez) történő csatlakozás elengedhetetlen.

A komplett DJ rendszerek túlnyomó többsége kompatibilis valamennyi fő és leggyakoribb operációs rendszerrel – a számítógépével (iPad-jével) való kompatibilitást azonban inkább ellenőrizze az eladó műszaki dokumentációjában. Nem rossz ötlet a DJ kontrollernél ellenőrizni a bemenetek és kimenetek számát és típusát.

  • 1 - Effekt szekció
  • 2 – Ekvalízer potméterek
  • 3 - Érintő pad
  • 4 – Jogkerekek
  • 5 - Crossfade
  • 6 – Sávok hangereje

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon