Hogyan válasszunk cintányérokat

Egy klasszikus dobfelszerelés sem teljes alapvető cintányér szett nélkül. Ez az alapvető szett pedig tovább felszerelhető számos különböző effekt cintányérral. Léteznek természetesen ún. menetelő cintányérok és a nagy zenekaroknak készült cintányérok. Hogy jobban tudjon tájékozódni az egyes típusok között, egy Hogyan válasszunk cintányérokat témájú vásárlási tanácsadóval készültünk.


TIPP A KEZDŐK SZÁMÁRA:

Egy kezdő dobos, aki az első cintányérjait válogatja, hamarosan rájön, hogy nagyon sokféle cintányértípus (és különböző változatok) közül válogathat. A cintányérok eltérnek egymástól nemcsak típus szerint, hanem a felhasznált anyag és az előállítási mód szerint is. A cintányérok kiválasztásánál ügyelni kell azok vastagságára/súlyára és azok méretére (átmérőjére) is.

A dobfelszerelés alapvető részei közé tartoznak a következő cintányérok: Ride, Crash, Hi-hat. Ez az alapvető cintányér szett szükség szerint kiegészíthető olyan effekt cintányérokkal, mint például a China, Splash vagy a Bell cintányérok. A cintányérok választéka azonban még ennél is bővebb. A piacon kapható különböző komplett cintányér készletek is.

A jobb tájékozódás kedvéért: a gyártók az átmérőt hüvelykben adják meg. És a cintányérok vastagságát/súlyát szóval jelölik: thin (vékony), medium (közepesen erős), heavy (erős).

Ha segítséget szeretne a cintányérok kiválasztása során, nagyon szívesen adunk szaktanácsot. Felveheti velünk a kapcsolatot a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 9-17 óra között) vagy a e-mail címen.

Gyártási mód és a használt ötvözetek

A cintányérok végső hangzását főként a felhasznált ötvözetek minősége, a hangszer gyártási módja és természetesen a cintányérok konkrét méretei és formái határozzák meg. A legrégebbi cintányérgyártó a világon a Zildjian márka, amelynek egy titkos receptje van a leghíresebb cintányérok gyártására, hihetetlen, de már 1623 óta.

A cintányérokat a következő módokon gyártják:

• Gépi préseléssel (a legolcsóbb mód)
• Gépi kalapálással
• Kézi kalapálással (a legdrágább mód, de rendszerint a legjobb minőségű is)

A cintányérok előállítására leggyakrabban használt a réz és cin ötvözet (+ további hozzáadott fémek) és a réz és cink alapú ötvözet. Mindamellett érvényes, hogy a cinkes cintányérok jobb árfekvésűek, mint a cinesek. De figyelem, nagyon sok függ az ötvözetben felhasznált fémek arányától (például a cin nagyobb részaránya a réz rovására többnyire jobb minőségű cintányért jelent). Használnak azonban más típusú ötvözeteket is (például nikkel és ezüst).

A cintányérok alapvető típusai


Hi-hat cintányérok

A Hi-hat cintányérok tartoznak a leggyakoribb cintányértípusok közé. A Hi-hat nélkül nem boldogul egy dobfelszerelés sem. A Hi-hat cintányérok azért különlegesek, mert két vízszintesen elhelyezett cintányérból állnak - a felső cintányér egy lábpedál segítségével vezérelhető (és így változik a cintányérok rezonálása). Ezeknek a cintányéroknak a hangja jellegzetesen intenzív, és rendszerint a zeneszám tempójának megadására használják őket. A Hi-hat cintányér leggyakoribb átmérője 14 hüvelyk.

Crash cintányérok

A Crash cintányérok rendszerint részét képezik a klasszikus dobfelszereléseknek. A dobosok jelentős része ráadásul előnyben részesíti, hogy a dobfelszerelésében legalább két „crash” legyen. A Crash cintányérok jól érvényesülnek a szimfonikus zenekarokban is. Ez a cintányér, ahogy már a neve is jelzi, éles, erős és jellegzetes hanggal rendelkezik. A Crash cintányér leggyakoribb átmérője 16 hüvelyk.

Ride cintányérok

A Ride típusú cintányérokat megtalálja szinte minden klasszikus dobfelszerelésben. A Ride cintányérokat főként a tempó megtartására használják. Ez a cintányértípus jellegzetes „csengő” hanggal és további sustain-nel (a hang tartamának ideje - utózengés) rendelkezik. A Ride cintányér leggyakoribb átmérője 20 hüvelyk.

További cintányérok

A Hi-hat, Ride és Crash cintányérok a dobos alapfelszerelését képezik. Ez az alapvető felszerelés tovább bővíthető még számos más cintányértípussal is. Egy népszerű típus például a China, amelynek jellegzetesen erősen robbanásszerű hangja van. Néhány dobos pedig a Splash cintányérokat isteníti, mások pedig inkább a Bell cintányérokat részesíti előnyben, és így tovább. Egyes dobfelszerelésekben láthatunk még kifejezetten atipikus és szokatlan cintányérfajtákat is. A lehetséges cintányér kombinációkból számtalan létezik. Ne féljen kísérletezni és kombinálni! :-)

Tartozékok

Ne feledje, hogy a cintányérokhoz szüksége lesz a legfontosabb tartozékokra, amelyek közé főként a cintányér állványok tartoznak. Jól jöhetnek még a tisztítószerek és védőemulziók is. Figyelem, bizonyos cintányértípusokat nem tisztíthatók ezekkel a szerekkel, mivel tönkremenne a felületük. Főként a Dry, Dark típusú vagy a Zildjian Kerope sorozat cintányérjairól van szó.


© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon