Az e-shop
működik
A szállítmányozók
kézbesítenek
Visszaküldési lehetőség
90 napig

Hogyan válasszunk cintányérokat

Egy klasszikus dobfelszerelés sem teljes alapvető cintányér szett nélkül. Ez az alapvető szett pedig tovább felszerelhető számos különböző effekt cintányérral. Léteznek természetesen ún. menetelő cintányérok és a nagy zenekaroknak készült cintányérok. Hogy jobban tudjon tájékozódni az egyes típusok között, egy Hogyan válasszunk cintányérokat témájú vásárlási tanácsadóval készültünk.


TIPP A KEZDŐK SZÁMÁRA:

Egy kezdő dobos, aki az első cintányérjait válogatja, hamarosan rájön, hogy nagyon sokféle cintányértípus (és különböző változatok) közül válogathat. A cintányérok eltérnek egymástól nemcsak típus szerint, hanem a felhasznált anyag és az előállítási mód szerint is. A cintányérok kiválasztásánál ügyelni kell azok vastagságára/súlyára és azok méretére (átmérőjére) is.

A dobfelszerelés alapvető részei közé tartoznak a következő cintányérok: Ride, Crash, Hi-hat. Ez az alapvető cintányér szett szükség szerint kiegészíthető olyan effekt cintányérokkal, mint például a China, Splash vagy a Bell cintányérok. A cintányérok választéka azonban még ennél is bővebb. A piacon kapható különböző komplett cintányér készletek is.

A jobb tájékozódás kedvéért: a gyártók az átmérőt hüvelykben adják meg. És a cintányérok vastagságát/súlyát szóval jelölik: thin (vékony), medium (közepesen erős), heavy (erős).

Ha segítséget szeretne a cintányérok kiválasztása során, nagyon szívesen adunk szaktanácsot. Felveheti velünk a kapcsolatot a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 9-17 óra között) vagy a e-mail címen.

Gyártási mód és a használt ötvözetek

A cintányérok végső hangzását főként a felhasznált ötvözetek minősége, a hangszer gyártási módja és természetesen a cintányérok konkrét méretei és formái határozzák meg. A legrégebbi cintányérgyártó a világon a Zildjian márka, amelynek egy titkos receptje van a leghíresebb cintányérok gyártására, hihetetlen, de már 1623 óta.

A cintányérokat a következő módokon gyártják:

• Gépi préseléssel (a legolcsóbb mód)
• Gépi kalapálással
• Kézi kalapálással (a legdrágább mód, de rendszerint a legjobb minőségű is)

A cintányérok előállítására leggyakrabban használt a réz és cin ötvözet (+ további hozzáadott fémek) és a réz és cink alapú ötvözet. Mindamellett érvényes, hogy a cinkes cintányérok jobb árfekvésűek, mint a cinesek. De figyelem, nagyon sok függ az ötvözetben felhasznált fémek arányától (például a cin nagyobb részaránya a réz rovására többnyire jobb minőségű cintányért jelent). Használnak azonban más típusú ötvözeteket is (például nikkel és ezüst).

A cintányérok alapvető típusai


Hi-hat cintányérok

A Hi-hat cintányérok tartoznak a leggyakoribb cintányértípusok közé. A Hi-hat nélkül nem boldogul egy dobfelszerelés sem. A Hi-hat cintányérok azért különlegesek, mert két vízszintesen elhelyezett cintányérból állnak - a felső cintányér egy lábpedál segítségével vezérelhető (és így változik a cintányérok rezonálása). Ezeknek a cintányéroknak a hangja jellegzetesen intenzív, és rendszerint a zeneszám tempójának megadására használják őket. A Hi-hat cintányér leggyakoribb átmérője 14 hüvelyk.

Crash cintányérok

A Crash cintányérok rendszerint részét képezik a klasszikus dobfelszereléseknek. A dobosok jelentős része ráadásul előnyben részesíti, hogy a dobfelszerelésében legalább két „crash” legyen. A Crash cintányérok jól érvényesülnek a szimfonikus zenekarokban is. Ez a cintányér, ahogy már a neve is jelzi, éles, erős és jellegzetes hanggal rendelkezik. A Crash cintányér leggyakoribb átmérője 16 hüvelyk.

Ride cintányérok

A Ride típusú cintányérokat megtalálja szinte minden klasszikus dobfelszerelésben. A Ride cintányérokat főként a tempó megtartására használják. Ez a cintányértípus jellegzetes „csengő” hanggal és további sustain-nel (a hang tartamának ideje - utózengés) rendelkezik. A Ride cintányér leggyakoribb átmérője 20 hüvelyk.

További cintányérok

A Hi-hat, Ride és Crash cintányérok a dobos alapfelszerelését képezik. Ez az alapvető felszerelés tovább bővíthető még számos más cintányértípussal is. Egy népszerű típus például a China, amelynek jellegzetesen erősen robbanásszerű hangja van. Néhány dobos pedig a Splash cintányérokat isteníti, mások pedig inkább a Bell cintányérokat részesíti előnyben, és így tovább. Egyes dobfelszerelésekben láthatunk még kifejezetten atipikus és szokatlan cintányérfajtákat is. A lehetséges cintányér kombinációkból számtalan létezik. Ne féljen kísérletezni és kombinálni! :-)

Tartozékok

Ne feledje, hogy a cintányérokhoz szüksége lesz a legfontosabb tartozékokra, amelyek közé főként a cintányér állványok tartoznak. Jól jöhetnek még a tisztítószerek és védőemulziók is. Figyelem, bizonyos cintányértípusokat nem tisztíthatók ezekkel a szerekkel, mivel tönkremenne a felületük. Főként a Dry, Dark típusú vagy a Zildjian Kerope sorozat cintányérjairól van szó.


Kérjük várjon