Hogyan válasszunk basszusgitárt

Üdvözöljük az új basszusgitárosokat! Gyakran mondják, hogy minden egyes zenekar éppannyira jó, mint amennyire jó a basszusgitárosuk. Ebben természetesen van egy kis túlzás is, de még így is nagyon sok igazság van ebben a mondásban. A basszusgitáros ugyanis az egyedüli olyan zenekartag, aki a ritmikus elem (dobos) és a melodikus elem (gitáros, billentyűs, stb.) mezsgyéjén áll. Az ütős hangszerekkel együtt határozza meg a ritmust, az általa kiadott hangokkal és akkord felosztásokkal megerősíti azt, amit a gitáros éppen játszik.
Szívesen segítünk Önnek, ha saját maga, szerettei vagy gyermekek számára szeretne basszusgitárt vásárolni. Szükség esetén szakértőink segíteni tudnak a választásnál a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 9-17 óra között), vagy a e-mail címen.

Basszusgitár a kezdők számára

Az elején egyáltalán nem gond, ha az alapján válogatja a hangszereket, hogy melyik tetszik Önnek. Hiszen ha a kezdetek kezdetén egy gitár elnyeri a tetszését és megkedveli, akkor azon sokkal könnyebben fog majd tanulni játszani.

A legsokoldalúbb basszusgitárok a Jazz Bass típusúak, amelyek mögött az amerikai Fender gyártó áll. A JB típus azonban olyannyira kultusszá nőtte ki magát, hogy különböző változatokban számos más gyártó is gyártja őket. A kezdő számára a JB típus kiváló választás, mivel ez egy abszolút standard.

A részletesebb vásárlási tanácsadót, amelynek címe „Hogyan válasszunk elektromos basszusgitárt?” itt találja meg.

Négy vagy öt húr?

A különbség a 4-húros és 5-húros basszusgitár között abban rejlik, hogy az ún. „ötös” eggyel több mély „B“húrral rendelkezik (a cseh környezetben gyakran jelöl9k „H”-val), amely standard hangolás mellett lehetővé teszi 3 hanggal feljebb játszani.

Tegye fel magának a következő kérdést. Min játszi az Ön basszusgitár bálványa – 4-húros vagy 5-húros basszusgitárja van? Ennek a kérdésnek megvan a maga értelme, mivel azután, hogy megtanulja az alapokat, biztosan el akarja majd játszani kedvenc zenekara basszus szólamait. Ha pedig ezeket 5-húros basszusgitárra írták, akkor ne féljen még kezdőként sem ezt a típust választani. Ha nincs ilyen bálványozott személy, akkor a standard a 4-húros basszusgitár, amely könnyedén érvényesül bármilyen zenei stílusban.

Hogyan kell hangosítani a basszusgitárt?

Ugyanúgy, mint az elektromos gitár esetében, a basszusgitárnak is szüksége van valamilyen hangosító berendezésre, amelybe a hangszer beköthető, és amely reprodukálja a hangszer által kiadott hangot. Ezeket a hangosító berendezéseket két típusra osztjuk fel: basszusgitár kombók és basszusgitár erősítő és hangfal készlet. A kezdőknek basszusgitár kombót javasolunk. Ez a berendezés ugyanis tartalmaz egy beépített erősítőt és hangszórót is, és így nincs is semmi másra szüksége.

Az otthoni játékhoz és az első lépésekhez a basszusgitárral elegendő egy 50 W teljesítményig terjedő kombó (a kombó teljesítményét mindegyiknél külön megadjuk). Ha zenekarral készül játszani dobok nélkül (tehát csak gitáros, billentyűs és valamilyen enyhe perkussziós hangszer), akkor egy 100 W-ig terjedő teljesítményű berendezést keressen. Ha pedig a zenekarnak lesz egy teljes értékű dobfelszerelése, olyan berendezésre lesz szüksége, amelynek teljesítménye 200 W vagy efölött van.

Basszusgitár tartozékok

A basszusgitárhoz elengedhetetlenül szükségesek az alapvető tartozékok. Első sorban szükségük van hangszer kábelre, amellyel a basszusgitárt csatlakoztatják a kombóhoz vagy az erősítőhöz. Ezt követően a hangszer hangolásához szükségük lesz hangolóra (jó szolgálatot tesz bármilyen csíptetős). Jól jön majd egy heveder és állvány is. Ha a basszusgitárral utazni szeretne, javasoljuk, hogy vásároljon egy puha tokot (kényelmesebb) vagy egy kemény tokot (biztonságosabb).

Amennyiben pedig bármilyen kérdése lenne a basszusgitárok kiválasztásával kapcsolatban vagy egyszerűen még mindig nem tudott döntésre jutni, ne habozzon, és hívjon bennünket a 0680 021 358 ingyenes vonalunkon vagy keressen bennünket a e-mail címen.

Kellemes zenélést kívánunk! :-)

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon