Hogyan válasszunk akusztikus gitárt?

A huszadik századtól kezdve az akusztikus gitárok a legkedveltebb hangszerek közé tartoznak az egész világon. AzAkusztikus gitárok azonban tübb típusra osztódnak fel. Hogy megkönnyítsük a választást, készítettünk egy kézikönyvet, amely tanácsot ad Önnek az akusztikus gitár kiválasztásánál.

TIPP A KEZDŐK SZÁMÁRA:

Ha a kezdők közé tartozik, aki egy univerzális és sokoldalú hangszert keres, akkor Dreadnoughttípusú akusztikus gitárt javasoljuk. Szükség esetén szakértőink segíteni tudnak a választásnál a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 10-17 óra között), vagy a e-mail címen.

Az úgynevezett akusztikus gitárok fémhúrokkal vannak felszerelve, és rendszerint pengetősegítségével játszanak rajtuk. Az ilyen típusú hangszerre elterjedt a western gitárelnevezés is. A nejlon húrokkal rendelkező klasszikus gitárokkal (az ún. spanyol gitárok), amelyek a komolyzene és flamenco területén érvényesülnek, a Hogyan válasszunk klasszikus gitárt?című fejezet foglalkozik.

Az akusztikus (western) gitár valamennyi modern műfajban használható, mint például a rock, pop, country, bluegrass vagy a folk. Az alapvető különbség az akusztikus gitárok között a test különböző formáiban és a különböző anyagok felhasználásában rejlik, ami hatással vannak a hangzásra.

Alapvető akusztikus gitár típusok


Dreadnought

A Dreadnought forma az univerzális és teljesen sokoldalú akusztikus gitárok közé tartozik. Főként pengetővel játszanak rajtuk és kiegyensúlyozott hangzást adnak a teljes spektrumon belül: kemény basszushangok, konkrét középhangok és csengő magas hangok. A Dreadnought típusú gitárral sosem követhet el hibát.

Jumbo

A Jumbo gitárok, ahogy erre már a megnevezés is utal, nagy és terjedelmes testtel rendelkeznek. Ennek köszönhetően erősebb és hangosabb hangot bocsátanak ki és egyúttal hangsúlyozott basszus frekvenciákat is. Az általában mélyebb hangot pontosan a nagyobb méretek váltják ki.

Parlor

A Parlor gitárok hagyománya a 19. és 20. század fordulójára nyúlik vissza, és főként a jazz területén voltak közkedveltek. A Dreadnought gitárokkal szemben kisebb testtel rendelkeznek, és így inkább középhangot adnak ki. A kisebb testre való tekintettel a Parlor gitárok ideálisak utazáshoz, és nagyon kényelmesen lehet játszani rajtuk (jól fognak tudni rajta játszani a gyerekek).

Grand Concert

A „Grand” jelzővel illetett akusztikus gitárok tartoznak a legmodernebb típusok közé. A Grand Concert gitárok viszonylag kis testtel rendelkeznek, és így az új fingerstyle hullám zenészei számára alkalmasak, akik az ujjaikkal játszanak.

Grand Auditorium

A Grand Auditorium formájú gitárok méret szempontjából a Dreadnought és a Grand Concert között helyezkednek el. Ily módon alkalmasak a pengetős vagy fingerstyle játékra is az ujjakkal. A kiegyensúlyozott hangzás a teljes spektrumon keresztül nagy előnye ezeknek a gitároknak.

Grand Symphony

Ezek a gitárok a testük méretének köszönhetően erős és hangos hangot bocsátanak ki. A Grand Auditorium gitárokkal szemben a Grand Symphony gitároknak „turbo boostja” van, amely a stabilabb basszus hangokban és erősebb hangzásban nyilvánul meg.

Grand Orchestra

A Grand Orchestra gitárok a legnagyobb testtel rendelkező ilyen típusú hangszerek közé tartoznak. A nagy test erős basszus visszhangot, erős hangzást és nagyon hosszú utózengést (sustain) biztosít. Egyúttal ezekkel a gitárokkal óriási dinamikára is szert tesz. Játsszon teljes akkordokat a hangszeren pengetővel vagy csak az egyes húrokat pengesse, mindig tömör hangzással fog felelni.

12-húros

A tizenkéthúros gitárok egyes húrjai meg vannak kettőzve. Az egyes húrpárok itt nagyon közel vannak egymáshoz elhelyezve, hogy mindig felzengjen mindkettő egyszerre. A dupla húroknak köszönhetően az ilyen gitárok hangzása teltebb és gazdagabb. A legvékonyabb húrpárok („e“ és „h“) azonosak, a többi húrpár („g“, „D“, „A“, „E“) egy oktávos különbséggel van hangolva.

Egyéb

Létezik még néhány különleges gitártípus is, amely valamilyen tekintetben teljes egyedülálló - például a testformát, a különleges szerkezeti felépítést vagy a felhasznált anyagot tekintve. Ezeket a hangszereket az „egyéb” szekcióban találja meg.

Felosztás a korpusz alapján

Korpuszként a gitár testétjelöljük. A kidolgozás módja határozza meg a hangszer hangzásbeli tulajdonságait és a végső árat is.

• A legelterjedtebb akusztikus gitárok úgynevezett rétegelt (lemezelt fatábla) korpusszal rendelkeznek. Ezek a hangszerek alkalmasak kezdők számára abból az okból is, hogy nagyon minimális karbantartást igényelnek. A rétegelt korpusszal rendelkező gitárok ideálisak az utazáshoz, a tábortűz mellé, és így tovább, mivel egyszerűen ellenállók a környezeti hatásokkal szemben.

• A következő szinten a félmasszívgitárok szerepelnek. Ez a megnevezés azt takarja, hogy az elülső lap masszív fábólkészült. Az oldalak és a hátsó lap pedig rétegelt anyagból van. A félmasszív gitárok általában véve gazdagabb és teltebbhangot adnak. Egyúttal csak minimális nedvesség ellenőrzést igényelnek a tárolási helyen, mivel a masszív fa még „dolgozik”.

• A legmagasabb szinten a teljes masszívgitárok vannak. Azok első lapja, az oldalsó részek (ún. oldallapok) és a hátsó lap masszív fábólkészült. A felhasznált anyagok minősége itt van a legmagasabb szinten, ami természetesen pozitív hatással van a hangzásra. A teljes masszív gitárok egyúttal a legérzékenyebbek a környezeti hatásokra, és ezért gondosan kell ellenőrizni a nedvességi szintet a tárolási helyükön.

Felosztás a felhasznált fa alapján

A gitár nagyon fontos része a felhasznált fa. Ugyanis arra kerül átvitelre a húrok rezgése, tehát nagymértékben kiveszi a részét a végső hangzásban és annak jellegében. Épp az első lap kiválasztott faanyaga határozza meg, hogy milyen hangzási tulajdonságokkal fog rendelkezni az ön jövőbeli hangszere.

Az első lapra leggyakrabban a következő fatípusokat használják:

Lucfenyő

Ez a fa tartozik a legnépszerűbbek közé. A lucfenyő első lap tiszta és csengő hangot fog adni. A keménység és rugalmasság kombinációjának köszönhetően a lucfenyő első lappal rendelkező gitárok nagy dinamikatartománnyal bírnak.

Cédrusfa

A cédrusfa a lucfenyővel összehasonlítva puhább, de egyúttal nem olyan rugalmas, tehát jobban viseli az olyan környezeti hatásokat, mint a hőmérséklet-változás vagy a nedvesség. A lucfenyővel szemben inkább basszus hangzása van, és kitűnik a hosszabb utózengéssel (sustain).

Felosztás az elektronika szerint

A gitárok feloszthatók akusztikusés elektroakusztikusgitárokra. Az elektroakusztikus gitárok belül egy úgynevezett piezo hangszedővelés aktív előerősítővelvannak felszerelve, amely rendszerint a gitár oldalán helyezkedik el. Az elektroakusztikus gitárok előnye abban rejlik, hogy könnyen csatlakoztathatók a hangosító berendezésekbe és felhangosíthatók. Ha nyilvánosan szeretne fellépni gitárjával, akkor az elektroakusztikus modellt javasoljuk.

Tartozékok

A vásárlás során ne feledkezzen meg a megfelelő akusztikus gitár tartozékokról sem. Ezek közé tartozik a hangoló (elegendő bármilyen csíptetős), kemény tok vagy puha tok, pót húrszett és állvány, amelyben a gitár úgy fog festeni akár egy királynő :-).

Felosztás a kivágás szerint

Az akusztikus gitárok is feloszthatók kivágásosés kivágás nélküligitárokra. Ez a kivágás rendszerint a test alsó részén található a nyaknál. Ennek küldetése, hogy rendelkezésre bocsássa a magasabb hangtartományokat a fogólapokat, és így kényelmes játékot biztosít a szólók során.

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon