Hogyan válasszunk hangszert egy kezdő számára?

A jelen cikk célja, hogy segítsen világosan látni abban, hogy milyen hangszert szerezzen be, ha éppen most kezd hangszeren játszani.


Már biztosan látja magát barátaival a próbateremben vagy otthon a nappaliban, amint kicsomagolja az új hangszert. Ismerkedik a hangzásával, és türelmetlenül teszteli annak lehetőségeit. De melyik is lesz az? Jobb azonnal az elektroakusztikus gitár után nyúlni, vagy inkább az ukulelén kezdeni? Léteznek gyermekgitárok, gyermekdobok és egyáltalán a legkisebbeknek megfelelő hangszerek?

A hangszer, tartozékok és hangkártya kiválasztásánál szívesen segítenek Önnek szakértőink. Felveheti velünk a kapcsolatot a 0680 021 358 telefonszámon (hétfő-péntek: 10-17 óra között) vagy a e-mail címen.

A kezdet kezdetén meg kell válaszolni néhány következő kérdést:

 • Milyen hangszeren szeretnék játszani? Ha nem tudja, jöjjön el hozzánk az üzletbe, és próbálja ki nyugodtan az összes hangszert, amely nálunk rendelkezésre áll. Remélhetőleg az egyikkel egy hullámhosszon lesznek.
 • Mihez fogom használni a hangszert? Csak otthoni kedvtelésből szeretnék játszani vagy meg akarok tölteni egy egész koncerttermet? Milyen a kedvenc stílusom? Van elég megfelelő helyem a hangszerhez? Például a dob sem rossz ötlet egy panellakásban, ha egy elektronikus dobfelszerelést szerez be.
 • Mennyit költhetek a hangszerre? A kezdőknek szánt hangszerek rendszerint olcsóbbak, de a hangszer lehet érdekes befektetés is. Vegye fontolóra azt is, hogy milyen tartozékokra lesz szüksége a hangszerhez. Olyan tartozékok, mint a pedálok, tokok, fülhallgatók, kábelek, hangszórók, stb.
 • Van elég megfelelő helyem a hangszerhez? Például a dob sem rossz ötlet egy panellakásban, ha egy elektronikus dobfelszerelést szerez be.
 • Vegye fontolóra azt is, hogy milyen tartozékokra lesz szüksége a hangszerhez. Olyan tartozékok, mint a pedálok, tokok, fülhallgatók, kábelek, hangszórók, stb.

 • Mindenképpen vessen egy tekintetet a tanácsadónkra is, ahol számos tippet talál a különböző hangszerek kiválasztására.


  Gitárok

  A leghíresebb húros hangszer és egyúttal a legnépszerűbb hangszer a világon a gitár. Szükség szerint választható akusztikus, elektroakusztikus vagy elektromos. Ezen kívül használnak basszusgitárokat és klasszikus (spanyol) gitárokat is, amelyek az akusztikussal ellentétben szélesebb nyakkal rendelkeznek. A klasszikus méretű gitárok mellett léteznek gyermekgitárok is, amelyek semmit sem vesztek minőségükből, éppen csak kisebbek. Bevezetőképpen a húros hangszerek világába jó választás az ukulele, amely kicsi, előnyös áron kapható és könnyen meg lehet rajta tanulni játszani. Elég megjegyezni C Em F G Am akkordokat, és a Somewhere over the rainbow híres dal már a kisujjában is van. :-) A gitárok közt itt válogasson.

  Furulya és klarinét

  A fúvós hangszerek viszonylag kis hangszerek, amelyek kényelmesen hordozhatók. Gyors kezdeti tanulási fázist kínálnak, és a klarinét esetében lehetőség van a szaxofonra való átmenetre is, amely nagyobb teret kínál az improvizációra. A furulya ideális hangszer a gyermekek számára, akikre a játék pozitív hatással van. A furulya ára a kezdők számára valóban elfogadható. Ideális startvonal a kezdő zenészek számára. A furulyák közt itt válogasson.

  Rézfúvós hangszerek

  A rézfúvós hangszerek viszonylag nagyok, de gyártanak kisebb változatokat is gyermekek számára. Ebbe a kategóriába tartozik a vadászkürt, trombita, harsona és tuba. A rézfúvós hangszerek közt itt válogasson.

  Billentyűs hangszerek

  A legelterjedtebb billentyűs hangszer a zongora. Ez kiváló elméleti zenei alapot biztosít a tanuláshoz bármilyen további hangszeren. Ily módon ideális hangszer a kezdő zenészek számára. Bár a zongora egy nehéz hangszer, díszbútorként is szolgálhat. Egy kisebb és kényelmesebb változata a digitális zongora, amelynek hangereje szabályozható, és fülhallgató is csatlakoztatható hozzá. A digitális zongorák esetében fontos a kalapácsos mechanika szimulációja. Ez olyan érzéssel tölti el a hangszeren játszót, mintha akusztikus zongorán játszana. A kezdők számára megfelelők a keyboardok. Ezek gyakran több hanglehetőséget biztosítanak, mint a digitális zongora, és kisebb helyen is elfér. A keyboardokat gyártják gyermekméretben is, így ők is kiélhetik magukat a kreativitás terén. Ha az az álma, hogy elektronikus zenét produkáljon, talán jobb választás a MIDI billentyűzet, amely csatlakoztatható a számítógéphez mint külső hardver, összekapcsolható egy zenei programmal, és a billentyűk segítségével vezérelhető. Ezt követően a hangnak csupán az Ön fantáziája szab határt. A billentyűs hangszerek közt itt válogasson.

  Ütős és perkussziós hangszerek

  Az ütős és perkussziós hangszereken történő játék során biztosan nagyon jól fog szórakozni. A dobfelszerelés a legvariálhatóbb hangszer, amely létezik. Lehet egy dobja, vagy akár száz is. Ennek megfelelően alakul az ár is, amely a dobos igényeitől függ. Az alap az 5 dobból (basszus dob, floor tom, tom-tom, pergődob) és négy cintányérból (hi-hat, ride, crash), hardverből álló dobfelszerelés, amely mindent egybefog, és természetesen a dobverők. A dobfelszerelésen történő játékhoz szükséges a ritmusérzék és a jó koordináció. A dobfelszerelés beszerezhető akusztikus vagy elektronikus változatban. A másodikat nyugodtan tarthatja olyan helyen is, ahol „csendben kell maradni” :-). Ami a perkussziós hangszereket illeti, ezekből egész sor van, és gyakran nagyon könnyen meg lehet tanulni rajtuk játszani. Elég, ha szereti a ritmust. Az ütős és perkussziós hangszerek közül itt válogathat

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Kérjük várjon